« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
VJEČITA TRIJEZNOST

Znanstvenici na korak do lijeka protiv alkoholizma

Liječnici vjeruju da lijek, ako se uzme prije pića, može poništiti djelovanje alkohola na mozak, odnosno spriječiti pijanost

Više o

alkoholizam

,

vožnja u pijanom stanju

,

alkohol smrtnost

,

triježnjenje

,

lijek za alkoholizam

Pošto je alkohol jedan od vodećih uzročnika brojnih crnih statistika, od prometnih nesreća, obiteljskog nasilja i barskih tučnjava do raznih kobnih zdravstvenih komplikacija, znanstvenici pokušavaju kreirati lijek koji bi negirao njegovo djelovanje na mozak.

Znanstvenici sa sveučilišta Yale vjeruju da lijek iomazenil, ako se uzme prije pića, može onemogućiti ljude da se napiju. Preliminarne studije pokazuju kako ljudi na iomazenilu imaju brže reflekse za vrijeme vožnje automobila u simulatoru, te ne vrludaju po cesti nego se drže svoje trake.

Liječnici se nadaju kako će im dodatni eksperimenti omogućiti kreiranje tablete za "trijeznost" koja bi mogla pomoći kroničnim alkoholičarima da se okane pića tako što bi uklonila ugodu koju stvara alkohol.

"Lijek koji ima potencijal da blokira djelovanje alkohola na ljudski mozak mogao bi poslužiti kao jedinstvena terapija za pijanost i alkoholizam", rekao je dr. Deepak D'Souza, psihijatar i voditelj studije.

Istraživanje sveučilišta Yale nije jedino na ovom području, nedavna studija pokazala je da lijek naloxone može spriječiti laboratorijske miševe da se napiju unatoč tome što su dobili dovoljno alkohola da ne mogu normalno hodati.

Britanski znanstvenici trenutno rade na bezalkoholnom piću koje bi ljude učinilo "veselima" bez da se napiju. Također, u pakiranju bi bio i "protuotrov" koji bi odmah poništio djelovanje opojne supstance te omogućio ljudima da normalno funkcioniraju, bilo na poslu ili za volanom.

Kakva nam budućnost predstoji još uvijek je neizvjesno, no slobodno možemo pretpostaviti da industrija alkoholnih pića neće biti nimalo oduševljena.

14.05.2012. 09:50:02
Novi komentar
nužno
nužno