« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
RAZBIJEN JEDAN MIT

Znanstvenici: Marihuana ne šteti plućima

Znanstvena studija je pokazala kako povremeno pušenje marihuane nije štetno za pluća, za razliku od duhana

Fotografija vijesti
Više o

duhan

,

cigarete

,

marihuana

,

joint

,

pluća

Povremeno pušenje marihuane nije štetno za pluća, po dosad najopširnijoj studiji na tu temu čiji su rezultati u utorak objavljeni u Sjedinjenim Državama, javlja Hina.

Istraživanjem se htjelo pokazati da marihuana, za razliku od duhana, ne djeluje negativno na rad pluća.

Ovim istraživanjem objavljenim u Časopisu američke liječničke udruge (JAMA), bilo je obuhvaćeno 5.115 muškaraca i žena u dobi od 18 do 30 godina u četirima velikim američkim gradovima, među kojima je više od polovice imalo u prosjeku 25 godina, s podjednakim udjelom crnaca i bijelaca.

Autori studije ističu također da je u skupini mlađih odraslih osoba bilo malo velikih konzumenata marihuane, pa poziva na oprez kada je riječ o zaključcima studije koji očito vrijede samo za povremene korisnike te ilegalne droge koja se najviše koristi u SAD-u.

Sudionici istraživanja su odgovarali na pitanja o nedavnom pušenju marihuane i cigareta i bili su podvrgnuti pretragama pluća za vrijeme istraživanja.

Stručnjaci su odvojeno analizirali djelovanje duhana i marihuane kod konzumenata koji uzimaju oboje i kod onih koji puše samo marihuanu ili samo duhan.

Analiza rezultata pokazuje da marihuana ne šteti radu pluća, a da duhan ima negativne posljedice. Iako 'džoint' ima gotovo istu količinu toksina kao i cigareta, njih se tijekom dana ipak popuši bitno manje, a i način udisanja je blaži, što plućima u odnosu na duhan pruža relativnu zaštitu, kažu znanstvenici.

Ispitivanja su zato pokazala stalno slabljenje plućne funkcije kod pušača cigareta tijekom dvadesetogodišnjeg istraživanja.

Istraživanje koje je počelo 1985. financiralo se iz američkog saveznog proračuna.

11.01.2012. 11:18:22
Novi komentar
nužno
nužno