« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
ZDRAVA ALTERNATIVA

Znanstvenici blizu otkrića prve potpuno sigurne cigarete

Iako duhanska industrija već desetljećima bezuspješno pokušava pronaći alternativu klasičnim cigaretama, ovaj bi proizvod mogao potpuno promijeniti način na koji pušimo

Fotografija vijesti
Više o

elektroničke cigarete

,

pušenje

Kada je Sir Walter Raleigh prije gotovo 500 godina donio prve listove duhana iz Amerike u Europu, vjerojatno nije mogao ni sanjati da je time počeo naviku koja će za nekoliko stoljeća ubijati više od 5 milijuna ljudi godišnje, više nego svi ratovi, prometne nezgode i AIDS zajedno.

Da je kojim slučajem duhan otkriven u današnje vrijeme i da ga netko pokuša u formi cigarete staviti na tržište, niti jedna vlada u zapadnom svijetu ne bi dopustila ljudima da udišu dim koji je toliko štetan i opasan za zdravlje.

Još od sredine 1950-ih godina prošlog stoljeća, kada je britanski znanstvenik Richard Doll dokazao da udisanje duhanskog dima ima katastrofalne posljedice za zdravlje, vlade svijeta vode rat protiv pušenja i duhanske industrije, sa različitim uspjehom.

Pušenje u zatvorenim prostorima zabranjeno je u većini europskih zemalja, a proizvođači cigareta u mnogim zemljama moraju na kutije stavljati upozorenja o štetnosti, pa čak i slike koje prikazuju kako izgledaju organi u pušača.

Kako bi odgovorile na sve te po njih vrlo nepovoljne događaje i trendove, duhanske kompanije već dugo vremena rade na osimišljavanju različitih alternativa duhanskom dimu.

Odavno su nam već poznati proizvodi poput nikotinskih flastera i žvaka, a prije četiri godine u trgovine je stigla i elektronička cigareta.

Svi ovi proizvodi polučili su vrlo polovičan uspjeh, ponajviše zbog toga što niti jedan od njih nije pušačima davao osjećaj kakav im daje prava cigareta, a bilo im je zabranjeno reklamirati se i prodavati kao zdrava alternativa pušenju, budući da nije dokazano da takvi proizvodi ne štete organizmu.

 

Duhanska industrija sada ima novog konja za trku radnog imena „ne-elektronički nikotinski inhalator", za koji smo sasvim sigurni da će dobiti jednostavnije i zanimljivije ime prije nego dođe na police.

Njegov tvorac, Alex Hearn, tvrdi kako je ovaj proizvod najbolje od oba svijeta. „S jedne strane", kaže Alex, „potpuno je neškodljiv za zdrave i sigurno će dobiti licencu za prodaju kao zdrava alternativa pušenju, a s druge strane nudi pušačima isti onaj kick i osjećaj ugode kakav nude i klasične cigarete."

Poput elektronskih cigareta koje već postoje na tržištu, ovaj inhalator izgledat će poput klasične cigarete, a korisnici će iz njega dobivati dozu nikotina koja će dolaziti iz aerosol uređaja koji se aktivira udahom.

Jedna od prednosti ovog inhalatra nad cigaretama jest i u tome što će se smjeti koristiti i u kafićima, hotelima, restoranima i svim ostalim mjestima gdje je inače zabranjeno pušenje.

Tvrtka British American Tobacco kupila je prava na proizvodnju i distribuciju ovog proizvoda te se nadaju da će u sljedeće dvije godine početi i njegova  prodaja diljem svijeta.

07.07.2011. 17:44:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Uroš
    07.07.2011. 17:56
    Sama ideja da se izmisli nešto što nikome ne treba je loša. Ko stvarno misli da mu pušenje šteti, taj će i ostaviti cigarete. Ovaj proizvod mi najviše liči na bezalkoholno pivo - liči, a nije to to.
  2. avatar
    GPS
    07.07.2011. 22:10
    glupost. ovi koji puše žele prave pljuge a ne neki zdravi fejk. a ovi koji ne puše ne pušte i šta će im ovo?
  3. avatar
    karlo
    29.11.2011. 14:59
    uros i gps, niste ni malo u pravu, tko je presao i navukao se na paru, predstavlja mu bolje i vece zadovoljstvo nego kod pusenja cigara, tekucine sadrzavaju nikotin i to je jedino potrebno u cijeloj prici
Novi komentar
nužno
nužno