« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
ZAPAMTITE!

Znakovi da razgovarate s lažovom

Ne postoji univerzalni "ključ" za prepoznavanje lažova, postoji nekoliko simptoma koji su dovoljan znak da pripazite s kim imate posla

Kako znati da imate posla s lažovom
Kako znati da imate posla s lažovom (Arhiva)
Više o

laganje

,

znakovi

Laganje nije teško prepoznati - osoba koja ne govori istinu crvenjet će se, znojiti i vrtjeti prstima.

Ipak, pravi iskusni lažov će vas slagati potpuno hladnokrvno, bez da trepne okom. Usprkos tome što ne postoji univerzalni "ključ" za prepoznavanje lažova, postoji nekoliko simptoma koji su dovoljan znak da pripazite s kim imate posla.

Geste - geste koje se ne vide golim okom. Riječ je o minimalnim pokretima lica koje će stručnjaci za otkrivanje laži tražiti tako što će snimati osobu pa usporiti snimku i tražiti mikro geste. Vi to možete učiniti na način da pozorno gledate osobu i kada prestane govoriti. Ako laže, i dalje će joj se minimalno pomicati usne, a pogled će bježati u stranu. 

Pauze u govoru - laganje je komplicirana radnja koja zahtijeva usklađivanje mozga i tijela. Mozak izmišlja laž kojoj se tijelo mora prilagoditi prije, prije no što bude izrečena. Ako ste sugovornika nešto pitali i poduže, no inače čekate odgovor, a osoba pritom još krade vrijeme rečenicama poput: "Što si pitao/pitala?", pilično sigurno vam se laže. 

Pogled - oči puno otkrivaju o čovjeku, osobito kada nešto pokušava sakriti. U slučaju da ne govori istinu, osoba će pokušati izbjeći vaš pogled. Gledat će u stranu ili prema gore.

Poker face - za lažove manje je uvijek više pa na njihovom licu nećete vidjeti previše mimike ili micanja očima. I to je znak za uzbunu.

Pretjerivanje - lažov će uvijek pretjerivati u objašnjavanju situacije o kojoj laže, pretjerano će se koristiti gestikulacijom, a možda vas i gledati u oči. Ako čini ovo zadnje prepoznat ćete ga po tome što neće treptati. 

Skrivanje lica - kada netko govori laž ima veliku potrebu sakriti svoje lice od publike. To će činiti na način da dodiruje nos, da rukom pokrije usta ili na neki način sakrije oči.

Suha usta - laganje je stresno, osobito ako se u trenu mora izmišljati i improvizirati. Pod stresom se aktivira mehanizam preživaljavanja "bori se ili bježi". Usta se suše, disanje postaje plitko, ruke se znoje.

Udovi - lašcima je najteže ukrotiti udove. Ruke i noge, ako je riječ o laganju, neće biti u skladu s izgovorenim. Osoba će se dok laže igrati s prstima ili micati nogama. 

28.11.2018. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno