« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
najezda

Zmije preplavile Osijek

Ne postoji služba specijalizirana za uklanjanje zmija iz obiteljskih dvorišta niti za slične situacije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Osijek

,

zmije u Osijeku

,

zmije u dvorištu

,

osječki zoološki vrt

,

smrkulja

Stanovnici Osijeka u strahu su otkad su se pojavile zmije u njihovim dvorištima. Prozori se ne otvaraju, djeca ne izlaze van.

Srećom, kažu stručnjaci radi se o bezopasnoj vrsti, takozvanoj smrkulji, koja se hrani isključivo glodavcima. Pa ipak, laičkom oku nijedna zmija ne izgleda "pitomo".

„Nije nimalo ugodno kad je vidite, jer ne znate o kojoj je vrsti riječ, koliko ih ima u dvorištu i ne znam na koji način postupit prema zmijama", rekao je za Novu TV Zlatko Horvat, jedan od stanara.

Stručnjaci pak upozoravaju da su zmije zaštićena vrsta i da ih se ne smije ubijati. Jedini problem je što u Osijeku ne postoji služba koja bi ih neškodljivo uklonila iz obiteljskih dvorišta.

"Te su zmije zaštićena vrsta. To je korisna zmija koja se hrani glodavcima i ne bi je trebalo ubijati", objasnio nam je Denis Vedelin, iz osječkog zoološkog vrta.

Josip Krištof, jedan od osječana koji imaju ovaj problem, u roku od dva sata imao je bliski susret s čak tri zmije. No, on kaže da je u vlastitom dvorištu već navikao pronalaziti njihove košuljice.

Zanimljivo je da su zanimanje za „zmijski" problem pokazali jedino na Institutu za biologiju. No, zmiju trebate donijeti njima.

„Dok ja njih nazovem, zmija ode, a mi se i dalje nalazimo u problemu, jer ne znamo kako to riješiti", žali se Horvat.

Stručnjaci misle da su zmije u dvorišta pobjegle od teške mehanizacije i radova na izgradnji novog autobusnog kolodvora, gdje im je bilo stanište.

23.09.2009. 09:34:46
Novi komentar
nužno
nužno