« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Oštre kritike

Na pomolu sukob Kosorice i Hebranga?

Smijenivši cijelu Upravu HEP-a bez konzultacija premijerka je izazvala negodovanje nekih stranačkih kolega.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/CROPIX )
Više o

HEP

,

Jadranka Kosor

,

Andrija Hebrang

,

Ivan Mravak

,

sjednica Vijeća HDZ-a

˝Ja imam svoju politiku i svoj stav˝ objasnila je Kosorica te sa zatvorenog dijela sjednice Nadzornom odboru HEP-a uputila prijedlog da se novim šefom kompanije imenuje Leo Begović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora HEP-a. Čelnik HEP-a, unatoč velikoj zaštiti koju je do zadnjeg trenutka uživao u vrhu stranke, ipak je završio karijeru jer je premijerka odlučila smjeniti ga bez obzira na posljedice.

Jadranka Kosor došla je na Trg žrtava fašizma s jasnim zahtjevom - smijeniti šefa HEP-a. Još u prvim minutama sjednice njezine kolege su skočile na noge. Navodili su kako se Mravak ne može smijeniti jer bi to pokazalo koliko je HDZ slab te da je i to jedan od napada na HDZ koji je smišljena kampanja.

Andrija Hebrang je održao govor u kojem je oštro kritizirao take namjere. Istupio je protiv Mravakove smjene, a kao "argument" je iznio slučaj Bergman. Stranka je, govorio im je Hebrang, već jednom osudila nevinog čovjeka - Većeslava Bergmana. Njega su početkom godine smijenili s mjesta direktora HZZO-a nakon što su mediji otkrili da su on i obitelj stekli vrijednu imovinu baš za vrijeme njegova mandata.

˝Rekao nam je kako je Bergman bez argumenata optužen u medijima, nakon čega ga se i stranka odrekla, zbog čega je završio u bolnici i doslovce se bori za život. Nakon takvog Hebrangova govora svi smo ostali potpuno nijemi˝, prenio je Jutarnjem izvor iz HDZ-a.

Kad je Hebrang završio govor vrh HDZ-a bio je u šoku: Hebrang ih je indirektno optužio za to što se Bergman nalazi u životnoj opasnosti.

Kako bi Kosor odgovorili od smjene Mravaka, neki su članovi Predsjedništva iznosili i argumente za to da su sve afere namjerno potencirane.  ˝Ako smijenimo Mravaka, pokazat ćemo našu slabost, i to će biti početak našeg kraja˝ rekao nam jedan HDZ-ovac.

Hebrangove kritike ipak nisu promijenile mišljenje Jadranke Kosor koja je odluku donijela. Kada su je na sjednici užeg kabineta Valdekoalicijski partneri tražili pojašnjenje rekla im je kako imaju informacije da su istrage pokazale da je Mravak umiješan u afere koje se spominju.

23.09.2009. 07:39:34
Novi komentar
nužno
nužno