« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
RAST CIJENA

Zlato je ponovno u modi

Cijena zlata na najvišoj je razini u zadnjih godinu dana jer zbog previranja na svjetskim financijskim tržištima i oštrog pada cijena dionica ulagači traže utočište za kapital

Cijena zlata ponovno raste
Cijena zlata ponovno raste (Arhiva)
Više o

zlato

,

cijena zlata

,

unca zlata

U četvrtak je unca zlata dosegnula spot cijenu od 1.262 dolara po unci, ojačavši pet posto u jednom danu. Jutros je blago popustila, te se kreće oko 1.240 dolara.

Spot cijena zlata od početka godine na dobitku je gotovo 18 posto, nakon tri godine gubitaka. Investitore muči strah od financijske nestabilnost i pada cijena dionica banaka s obje strane Atlantika. Sve više ih, naime, brine profitabilnost banaka u uvjetima niskih stopa rasta i niskih, pa čak i negativnih kamatnih stopa.

'Sve je više onih koji traže sigurno utočište. Preporučamo klijentima da u svoje portfelje pridodaju zlato kao osiguranje, ako stvari krenu zaista loše, jer će mu cijena onda i dalje rasti', kaže analitičar Julius Baera Carsten Menke.

Kako ističe čelnik investicijskog odjela u američkom investicijskom društvu Sica Wealth Management Jeffrey Sica, zbog zabrinutosti, posebice oko europskog bankarskog sustava, sve više se kupuje zlato radi sigurnosti.

'Zlato je u obrnutoj korelaciji s tržištima dionica, stoga očekujemo daljnji pad cijena dionica uz daljnje povećano ulaganje u zlato', kaže Sica.

Terminska cijena zlata s rokom isporuke u travnju porasla je u četvrtak 4,5 posto na 1.247,8 dolara po unci.

12.02.2016. 12:18:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Danilo
    21.11.2016. 13:46
    Naravno, zlato je iz godine u godinu sve popularnije i uz srebro je svakako plemeniti metal koji treba kupovati ko može da uštedi.
Novi komentar
nužno
nužno