« Film
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
73. MOSTRA

Zlatnog lava osvojio filipinski film 'Žena koja je otišla' Lava Diaza

Crno-bijeli filipinski film 'Žena koja je otišla' redatelja Lava Diaza, o borbi žene koja je nepravedno optužena za zločin, osvojio je u subotu Zlatnog lava za najbolji film 73. međunarodnog filmskog festivala u Veneciji

Zlatni lav ide na Filipine
Zlatni lav ide na Filipine (Arhiva)
Više o

Filmski festival u Veneciji

,

Mostra

,

Lav Diaz

,

Zlatni lav

,

Žena koja je otišla

Redatelj Lav Diaz opisao je 'Ang Babaeng Humayo' (Žena koja je otišla) kao svjedočanstvo borbe Filipinaca nakon stoljeća kolonijalne vlasti i njezinih posljedica i posvetio je zlatnoga lava svojoj domovini.

'Ovo je za moju zemlju, za filipinski narod, za našu borbu, za borbu humanosti', rekao 57-godišnji redatelj dok je primao nagradu za svoj film koji je trajao skoro četiri sata.

Srebrnog lava i veliku nagradu žirija dobio je film 'Noćne životinje' redatelja Toma Forda. Srebrnog lava za najboljeg redatelja podijelili su meksički redatelj Amat Eskalante ('La Region salvaje') i ruski Andrej Končalovski ('Raj').

Nagradu Volpi za najbolju glumicu dobila je glumica Emma Stone za ulogu u mjuziklu 'La la Land' Amerikanca Damiena Chazellea, a nagradu Volpi na najboljeg glumca dobio je argentinski glumac Oscar Martinez za ulogu u filmu 'Uvaženi građanin'.

Specijalnu nagradu žirija osvojila je Amerikanka Ana Lily Amirpur za film 'The Bad Batch'.

Film 'Ne gledaj mi u pijat' hrvatske redateljice Hane Jušić osvojio je Nagradu FEDEORA za najbolji europski film u programu Dani autora u sklopu filmskog festivala u Veneciji koja joj je uručena u petak, a nagradu je dodijelio četveročlani žiri, sastavljen od članova Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana (FEDEORA).

11.09.2016. 14:16:00
Novi komentar
nužno
nužno