« Film
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
BERLINALE

Zlatni medvjed otišao braći Taviani

Mnogi su bli iznenađeni kad je predsjednik međunarodnog žirija Mike Leigh objavio odluku o ovogodišnjim dobitnicima glavne nagrade Berlinalea

Braća zaradila medvjeda u 9 desetljeću života
Braća zaradila medvjeda u 9 desetljeću života (Screenshot DW)
Više o

Berlinale

,

Zlatni medvjed

,

parada

,

braća Taviani

,

Cezar mora umrijeti

,

Christian Petzold

,

Mikkel Boe Følsgaard

,

Rachel Mwanza

Zlatni medvjed ide u Italiju. Mnogi su bli iznenađeni kad je predsjednik međunarodnog žirija Mike Leigh objavio odluku o ovogodišnjim dobitnicima glavne nagrade Berlinalea. Slavila su dva „stara majstora", braća Taviani, 80 i 82 godine. Pobijedili su filmom koji je napravljen pretežito u crno-bijeloj tehnici o rimskim zatvorenicima. Njihov film „Cesare deve morire" (Cezar mora umrijeti) prikazuje kako zatvorenici vježbaju Shakespeareovu dramu „Julije Cezar", kako je na kraju izvode i usljed bavljenja tim komadom i sebe vide u drugom svjetlu.

Pritom se gube granice između igranog filma i dokumentacije. Naravno da su zatvorenici krivci, izjavio je Paolo Taviani prilikom uručivanja nagrade, ali mora se vidjeti „da i zatvorenik koji je osuđen na visoku kaznu, primjerice doživotnu kaznu, da je i on čovjek i to ostaje".

Srebrnog medvjeda dobila je mađarska drama „Samo vjetar" mladog redatelja Bencea Fliegaufa. Film govori o ubojstvu romske obitelji i snimljen je po istinitom događaju.

Najbolja glumica - amaterka iz Konga

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Nijemac Christian Petzold svojom hladnoratovskom pričom „Barbara" za koju se vjerovalo da će osvojiti Zlatnog medvjeda. Film govori o liječnici koja 1980. sa svojim dečkom planira bijeg iz Istočne Njemačke. Zaljubljuje se u drugog muškarca koji je prisiljava da bira između ljubavi i slobode.

Rachel Mwanza iz Konga proglašena je najboljom glumicom za ulogu djeteta-vojnika u kanadskom filmu „Rebelle", dok je najbolji glumac Danac Mikkel Boe Følsgaard. On je zvijezda filma „Kraljica i njezin liječnik", koji je nagrađen i za najbolji scenarij.

Film Parada redatelja Srđana Dragojevića, nastao u koprodukciji četiriju zemalja - Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije i uz potporu Eurimagesa, osvojio je nagradu publike.

Od preko 400 filmova prikazanih na 62. Berlinaleu 18 ih se natjecalo za Zlatnog i Srebrne medvjede. Već u srijedu je počasnog Zlatnog medvjeda za životno djelo dobila američka glumica Meryl Streep.

Piše: Silke Bartlick / DW
19.02.2012. 12:16:48
Novi komentar
nužno
nužno