« Život
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
STVARNO?

Život u gradovima loš je za zdravlje

Osobe koje žive u gradovima su manje izložene tzv. dobrim bakterijama koje imaju pozitivan učinak na zdravlje, sugerira istraživanje provedeno u Južnoj Americi

Evo zašto nije dobro živjeti u gradu
Evo zašto nije dobro živjeti u gradu (Arhiva)
Više o

bakterije

,

dobre bakterije

,

život u gradu

Moderno doba donijelo je nova pravila življenja, a iako su gradovi oduvijek privlačili ljude, izgleda da je došlo vrijeme da se trend preseljenja obrne iz jednostavnog razloga - zdravlja.

Naime, veliko istraživanje provedeno u Južnoj Americi pokazalo je da u gradovima ljudi nisu dovoljno izloženi blagotvornim učincima dobrih bakterija kojih, zapravo - gotovo da i nema.

Nasuprot tome, domovi u urbanim područjima su imali izraženiju prisutnost bakterija povezanih s ljudskom prisutnošću, piše stručni časopis Science Advances.

To može ukazati na povećanje transmisije bakterija koje uzrokuju bolesti, pojašnjavaju znanstvenici s New York University koji su proveli novo istraživanje.

Manja izloženost dobrim bakterijama je već povezivana s većim rizikom za alergije i astmu.

U novoj studiji su proučavani uzorci bakterija prikupljeni na četiri lokacije s različitim stupnjem urbanizacije - u izoliranom selu u džungli, uobičajenoj ruralnoj zajednici, gradu srednje veličine te velikom gradu.

Znanstvenici dodaju kako je uz pomoć uzorka bakterija prikupljenih s podova i zidova stambenih prostora bilo moguće zaključiti na kojoj od proučavanih lokacija se ti domovi nalaze.

19.02.2016. 13:32:33
Novi komentar
nužno
nužno