« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci

Živim zidom protiv izraelske blokade

Više o

Izrael

Deseci tisuća Palestinaca formirali su više od 40 kilometara dug ljudski lanac preko pojasa Gaze prosvjedujući protiv izraelske ekonomske blokade.

Između 40.000 i 50.000 ljudi, većinom pripadnika pokreta Hamas koji kontrolira Gazu, formiralo je lanac uzduž središnje prometnice Salah a-Din, koja počinje na graničnom prijelazu Rafah kod Egipta, i završava na sjeveru Izraela kod prijelaza Erez. - Pozivamo liberale svijeta da izvuku Gazu iz tame - pisalo je na jednom transparentu. Izrael je svojim graničnim snagama uputio pojačanje od 6500 policajaca bojeći se prekograničnog upada na izraelski teritorij. Izolacija Gaze pojačana je u lipnju prošle godine kada je, nakon uličnih obračuna s Fatahom, Hamas preuzeo kontrolu nad tim područjem.

Hamasova plećaIzraelska ministrica Tzipi Livni upozorila je Hamas da će odgovornost za eventualna stradavanja civila ‘biti na njihovim plećima’.Izrael je prošli mjesec dodatno postrožio blokadu Gaze, ograničivši ponajprije opskrbu gorivom, što je bio odgovor na palestinske raketne napade, podsjeća Reuters. Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni i ministar obrane Ehud Barak optužili su Hamas da civile izlaže opasnosti, upozorivši da će, ‘ako prosvjed preraste u nasilje, odgovornost biti isključivo na njihovim plećima’. (HINA)

26.02.2008. 01:18:41
Novi komentar
nužno
nužno