« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci

Podrška Rusije nakon dogovora o plinovodu

Potpredsjednik ruske vlade Medvedev posjetio Beograd

Više o

plinovod

,

Rusija

Rusija će i dalje podržavati suverenitet Srbije na Kosovu, izjavio je jučer potpredsjednik ruske vlade i vjerojatni budući predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev u Beogradu.

- Polazimo sa stajališta da je Srbija jedinstvena država čija jurisdikcija se proteže na cijeli njen teritorij i držat ćemo se tog principijelnog stajališta - rekao je Medvedev, dodajući da njegov kratki posjet Srbiji ima cilj dokazati ‘potporu u trenutku nelegalnog jednostranog priznavanja neovisnosti Kosova’. Medvedev je to izjavio nakon razgovora sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom koji je naglasio da će se Srbija s Rusijom i drugim zemljama koje se protive jednostrano proglašenoj neovisnosti Kosova boriti da se ta odluka poništi u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, te dodao da sve dok se ta odluka ne poništi ’neće biti normalizacije odnosa s državama koje su priznale Kosovo’.

MađarskaMađarski premijer Ferenc Gyurscany jučer je obznanio da su Mađarska i Rusija dogovorile partnerstvo u izgradnji dijela plinovoda Južni potok kroz Mađarsku. Gyurscany je, govoreći nakon susreta s Dmitrijem Medvedevom, rekao da je sporazum dio nastojanja da se uspostavi opskrba energijom iz više pravaca.Medvedev se sastao i sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, koji mu  je zahvalio na principijelnom ruskom stajalištu o Kosovu i zahtjevima da se poštuje međunarodno pravo.

Međutim, prije susreta sa srbijanskim državnim vrhom, predstavnici Srbijagasa i ruskog Gazproma, kojem je na čelu Medvedev, potpisali su Sporazum o izgradnji plinovoda za tranzit prirodnog plina iz Rusije preko Srbije, kojim je predviđeno da najmanja propusna moć plinovoda, koji bi trebao biti u funkciji 2013. godine, bude najmanje deset milijardi kubnih metara plina godišnje. (HINA)

26.02.2008. 01:16:46
Novi komentar
nužno
nužno