« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
VRIJEME

Zima ne popušta, bit će još hladnije

Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri jutros je izmjereno minus 23,1 Celzijevih stupnjeva, najniža temperatura u Hrvatskoj.

Led i hladnoće okovali Hrvatsku
Led i hladnoće okovali Hrvatsku (Arhiva)
Više o

zima

,

niske temperature

Zima i dalje udara punom snagom, pa je tako na Svetom Juri bilo -23, a na Zavižanu je u 6 sati izmjereno -20. Dodamo li tomu jak vjetar koji puše, osjet hladnoće je čak -36.

Na Makarskom primorju nastavljeno je hladno i vjetrovito vrijeme, bura se ne smiruje i puše brzinom od 90-ak, a na udare orkanskom brzinom i do 135 kilometara na sat.

I dalje je u prekidu trajektni promet na liniji Sumartin-Makarska, a ne plovi ni trajekt na liniji Drvenik-Sućuraj na otoku Hvaru, informacija je Gradskog centra Osejava.

U Makarskoj je jutros izmjereno - 8 stupnjeva Celzija.

U većini krajeva pretežno vedro i vrlo hladno, u unutrašnjosti povremeno umjerena naoblaka, posebice na istoku te u gorju gdje mjestimice može pasti i malo snijega, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za subotu.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, u početku ponegdje na udare i vrlo jak. Na Jadranu umjerena i jaka, mjestimice još olujna bura i tramontana s orkanskim udarima, osobito u Dalmaciji. Najviša temperatura uglavnom od -9 do -4, na Jadranu od -4 do 2 stupnja Celzijusa.

Vozačima koji se kreću državnom cestom D8 preporuča se opreznija vožnja kod svetišta Vepric nedaleko Makarske, kod Baškog Polja, na prijevoju Dupci nedaleko Brela, kao i na brzoj cesti od Baškog Polja do južnog portala tunela Sveti Ilija u Bastu, zbog mogućih jačih bočnih udara vjetra.

Zatvorena je dionica brze ceste Orehovica-Šmrika (A7) između čvorova Sveti Kuzam i Draga u oba smjera, zbog puknuća žice dalekovoda. Obilazak je državnom cestom preko Kukuljanova (DC40).

Na brzoj cesti Solin-Klis (DC1) te na dionici Jadranske magistrale (DC8) Dubci-Makarska zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar usporava promet na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić, na A1 između tunela Mala Kapela i čvora Perušić te čvorova Zadar 2 i Karamatići kao i na riječkoj obilaznici na mostu Rječina.

Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici, podno Velebita i na krajnjem jugu puše jaka do olujna bura, povremeno sa orkanskim udarima. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

07.01.2017. 09:35:00
Novi komentar
nužno
nužno