« Život
objavljeno prije 9 godina
BRAVO!

Ženski izumi koji mijenjaju svijet

Kad razmišljamo o izumima, rijetko nam pada na pamet da su neke od najzanimljivijih i najkorisnijih izuma kroz povijest napravile upravo - žene

Prvo pivo napravile su - žene
Prvo pivo napravile su - žene (Arhiva)
Više o

pivo

,

žene

,

izumi

,

pancirka

,

brisači

Žene su kroz povijest stavljane na margine u svim segmentima života, pa tako i u segmentu napretka čovječanstva. No, kad malo temeljitije prolistamo povijesne knjige, doći ćemo do zaključka da su upravo žene smislile neke fantastične i neočekivane stvari.

Svaki muškarac kad otvori pivo i popije prvi gutljaj s užitkom trebao bi se pokloniti ženama Mezopotamije, koje su ne samo smislile pivo pred 7 tisuća godina, nego su ga samo one i radile.

Još jedna od omiljenih muških stvari, automobil, ne može bez jednog ženskog izuma - brisača koje je još 1903. godine izumila Mary Anderson.

Šesnaest godina prije toga Anna Connolly izumila je protupožarne stepenice koje su od tada spasile nebrojene živote, a solarno grijanje izum je dr. Marie Telkes iz 1925. godine, a sama ga je usavršila i 1940. godine učinila dostupnim svakom domaćinstvu.

Za kraj, jedan neočekivan izum za ženu - pancirka koja je djelo mozga Stephanie Kwolek iz 1966. godine. Prvo je napravila materijal za pancirku, a zatim i samu neprobojnu vestu. 

Sve u svemu - genijalno!

09.05.2015. 09:30:00
Novi komentar
nužno
nužno