« Život
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
STVARNO?

Žene trebaju liječiti - žene.. uvijek!

Znanstvenici na Harvadu pronašli su značajnu razliku u preživljavanju ovisnu o istovjetnosti spolova pacijenta i liječnika

Bolje je da je teta doktor...
Bolje je da je teta doktor... (Arhiva)
Više o

žene

,

liječnici

,

liječenje

Kad govorimo o liječnicima, gotovo uvijek tu riječ koristimo u muškom rodu - a kad pročitate ove rezultate istraživanja i žena ste, poželjet ćete da vas liječe isključivo žene.

Naime,studija bazirana na više od 500 tisuća pacijenata primljenih na hitne prijeme zbog akutna infarkta miokarda (srčani udar) na Floridi u razdoblju od 1991. do 2010. godine. Znanstvenici na Harvadu pronašli su značajnu razliku u preživljavanju ovisnu o istovjetnosti spolova pacijenta i liječnika.

Naime, kada pacijentice liječi liječnica "postoji pozitivan utjecaj'' na preživljavanje, napominje studija. Gotovo 12 posto pacijenata s aktunim srčanim udarom umre. Kada pacijentice liječi liječnica ''vjerojatnost smrtnog slučaja smanjuje se za 5.4 posto'', naglašava studija.

Prethodnim istraživanjima ustanovljeno je da žene imaju veću vjerojatnost umrijeti od srčanog udara nego muškarci. Harvardska studija dodatno je objasnila tezu o nejednakosti spolova u smrtnosti od srčanih bolesti.

''Većina liječnika je muškog spola, a muškarci očito imaju problema u liječenju žena'', stoji u studiji.

U istraživanju se također napominje da što više pacijentica liječnik liječi u karijeri, s vremenom se smanjuje vjerojatnost da će mu one umrijeti.

No postoji i ''kvaka-22'', koja sugerira da određen broj žena mora umrijeti, kako bi doktor naučio iz svojih pogrešaka. Jedan od većih problema jest taj da je većina liječnika muškog spola, stoga sparivanje liječnica s pacijenticama nije uvijek moguće.

Kao rješenje jednostavno se predlaže povećanje broja liječnica na hitnim prijemima, zaključili su znanstvenici.

08.08.2018. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno