« Život
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
NARAVNO ;)

Ženama su važni društveni odnosi

Žene u srednjim godinama koje imaju "zadovoljavajuće" odnose s partnerima, prijateljima i kolegama imaju manju vjerojatnost da će kasnije u životu razviti više od jednog kroničnog zdravstvenog stanja

Važni su za žene...
Važni su za žene... (Arhiva)
Više o

žene

,

društveni odnosi

,

bolji život

Naime, žene su izloženije većem riziku od višestrukih kroničnih bolesti kako stare, ako smatraju da su odnosi nezadovoljavajući, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Queensland u Brisbaneu. 

Žene su praćene 20 godina kako bi se vidjelo jesu li razvile dijabetes, hipertenziju, srčane bolesti, moždani udar, kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB), astmu, osteoporozu, artritis, rak, depresiju i anksioznost.

Tijekom razdoblja praćenja oko 58 % žena razvilo je više od jednog stanja

Znanstvenici su otkrili da su žene koje su prijavile najnižu razinu zadovoljstva svojim društvenim odnosima imale dvostruko veći rizik od razvoja višestrukih kroničnih bolesti u usporedbi s onima koje su prijavile najvišu razinu zadovoljstva, prema analizi.

Autori su rekli da se otkriće samo djelomično može objasniti drugim čimbenicima kao što su bogatstvo i status "ponašanja i menopauze", ali su sugerirali liječnicima da ispitaju svoje pacijente o njihovim društvenim odnosima.

Prvo, na individualnoj razini, ove implikacije mogu pomoći u savjetovanju žena u vezi s prednostima uspostavljanja ili održavanja visokokvalitetnih i raznolikih društvenih odnosa kroz srednju dob do rane starosti.

Drugo, na razini zajednice, intervencije usmjerene na zadovoljstvo ili kvalitetu društvenih odnosa mogu biti osobito učinkovite u sprječavanju progresije kroničnih stanja.

Treće, na državnoj i globalnoj razini, društvene veze (npr. zadovoljstvo društvenim odnosima) trebale bi se smatrati javnozdravstvenim prioritetom u prevenciji i intervenciji kod kroničnih bolesti, rekli su znanstvenici.

11.03.2023. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno