« Život
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
OPA ;)

Ženama je lov u krvi

Učili su nas pogrešno, ali sad je dokazano: žene su u lov išle jednako kao i muškarci a dokazao je to grob jedne lovkinje iz Perua

I žene su lovile...
I žene su lovile... (Arhiva)
Više o

žene

,

lov

Žene su lovci... i to ne na muškarce, nego na životinje, pokazao je devet tisuća godina star grob lovkinje u Peruu dokazuje kako su se i žene naveliko borile protiv divljih životinja kako bi prehranile sebe i obitelj.

Ovaj je dokaz potpuna suprotnost s prihvaćenom povijesnom ulogom lovca: oni su prikazani kao jaki, dlakavi muškarci koji love i ubijaju životinje, dok žene beru plodove s drveća.

Naime, nedavno otkriven 9000 godina star grob žene lovkinje ukazuje na to da su žene u prošlosti lovile velike zvijeri jednako kao i muškarci, piše u studiji objavljenoj u  časopisu Science Advances, a prenosi Science alert.

"Ova otkrića na neki način podcrtavaju ideju da rodne uloge koje danas u društvu uzimamo zdravo za gotovo - ili koje mnogi uzimaju zdravo za gotovo - možda nisu toliko prirodne kako su neki možda mislili", rekao je glavni autor Randy Haas, docent antropologije na Kalifornijskom sveučilištu u Davisu

Čak 30 do 50 posto lovaca bile su ženske osobe

2013. godine Haas je radio na drugom iskopavanju u planinama Anda kada je mještanin obližnje južne peruanske zajednice Mulla Fasiri izvijestio da je u blizini razasuto stotine drevnih kamenih alata. Pet godina kasnije, nakon što su osigurali financiranje i omogućili suradnju s lokalnim stanovništvom, Haas i njegov tim započeli su iskopavanje mjesta, koje je postalo poznato kao Wilamaya Patjxa. 2018. istraživači su otkrili šest ljudskih pokopa u Wilamaya Patjxa.

Dva od šest pokopa sadržavala su i lovački alat, ali jedan je bio posebno zanimljiv. U šestom pokopu, koji datira otprilike prije 9000 godina, "započeli smo otkrivati ​​ovaj zaista bogati sklop artefakata",  rekao je Haas. Smatra se da pokop pripada lovcu-sakupljaču koji je, na temelju ispitivanja razvoja zuba, preminuo između 17. i 19. godine. Kako su se iskapanja nastavljala, ljudi su počeli nagađati kako je riječ o vrsnom lovcu.

Profesor antropologije na Sveučilištu u Arizoni James Watson je pregledao kosti lovca i dokazao da je riječ o ženskoj osobi. Onda su se Haas i njegov tim zapitali: "Je li ovo jedina, ili su općenito i žene išle u lov?". Tim je potom identificirao 429 kostura sa 107 drevnih groblja širom Amerike; od 27 pokopanih s alatom čak 11 su bile ženske osobe. Daljnja statistička analiza sugerirala je da su između 30 i 50 posto lovaca u tim populacijama bile žene. Iako pokopavanje s alatom nije nužan dokaz da je osoba, bilo muška, bilo ženska, bila lovac, običaji nalažu da su se vrsni lovci koji su hranili narod pokopavali sa svojim oružjem.

09.11.2020. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno