« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
NAPOKON

Zemlje Amazonije udružile se protiv uništenja prašuma

Sedam zemalja koje su se sastale u Kolumbiji povećat će suradnju protiv uzroka deforestacije, poput ilegalnog rudarstva, ilegalnog krčenja šuma zbog poljoprivrede i krijumčarenja droge

Napokon neka akcija
Napokon neka akcija (Wikipedia)
Više o

zaštita

,

Amazonija

,

prašume

Zemlje južnoameričke regije Amazonije u petak su objavile mjere zaštite najveće svjetske prašume nakon razornih šumskih požara koji su izazvali zabrinutost svijeta.

Sedam zemalja koje su se sastale u Kolumbiji povećat će suradnju protiv uzroka deforestacije, poput ilegalnog rudarstva, ilegalnog krčenja šuma zbog poljoprivrede i krijumčarenja droge, rekao je kolumbijski predsjednik Ivan Duque.

Sporazum potpisan na summitu također uključuje informacijsku mrežu u svrhu sprečavanja katastrofa, povećano satelitsko praćenje deforestacije, promicanje istraživanja i obrazovanja, povećanje sudjelovanja autohtonog stanovništva u svrhu poticanja održivog korištenja prašume.

Amazonske zemlje žele da ih podržavaju multilateralne banke, poput Inter-American Development Bank, rekao je Duque.

Summit se održao u vrijeme dok je Brazil pod udarom međunarodnih kritika zbog desetaka tisuća šumskih požara koji su opustošili 60 posto Amazonije ove godine.

Požari su se proširili nakon mjera predsjednika Jaira Bolsonara da otvori veći dio prašume za rudarstvo i poljoprivredu, sa satelitskim podacima koji naznačuju da se deforestacija rapidno povećava na jednom od najvećih područja u svijetu što se tiče bioraznolikosti te bogatstva ugljenom.

Na summitu su bili Duque, peruanski predsjednik Martin Vizcarra, ekvadorski predsjednik Lenin Moreno, bolivijski Evo Morales, surinamski potpredsjednik Michael Adhin, brazilski ministar vanjskih poslova Ernesto Araijo i gvajanski ministar prirodnih izvora Raphael Trotman.

Bolsonaro nije prisustvovao summitu zbog skorašnje operacije, no sudjelovao je putem videolinka.

Amazonija obuhvaća pola svjetske površine tropskih šuma i proizvodi 20 posto slatke vode na planetu, rekao je Duque na sastanku s predstavnicima autohtonog stanovništva.

Skupina G7 nedavno je obećala 20 milijuna dolara hitnih mjera pomoći Brazilu.

Osim Brazila, požari su pogodili druge dijelove Amazonije i ostalih šumskih ekosustava u regiji, uključujući Boliviju, Paragvaj i Peru.

07.09.2019. 12:45:00
Novi komentar
nužno
nužno