« Glazba
objavljeno prije 6 mjeseci i 2 dana
KONCERTI

Željko Bebek velikim koncertom u Areni Zagreb proslavio 50 godina karijere

Sarajevska pjevačka ikona moćnog vokala i neodoljivog šarma svojom je interpretacijom i pjesmama isipisao neke od najvažnijih stranica glazbene povijesti ovih prostora

Legenda na sceni
Legenda na sceni (Jurica Cvitanić)
Više o

Arena Zagreb

,

Željko Bebek

Željko Bebek, jedan od najvećih pop-rock pjevača s ovih prostora, sinoć je u zagrebačkoj Areni održao slavljenički koncert povodom 50 godina respektabilne glazbene karijere. Kako i sam kaže to je bio njegov najveći samostalni koncert do sada! 

Sarajevska pjevačka ikona moćnog vokala i neodoljivog šarma svojom je interpretacijom i pjesmama isipisao neke od najvažnijih stranica glazbene povijesti ovih prostora. Svoju karijeru je započeo u bendu Kodeksi, jednom od najpoznatijih sarajevskih sastava tijekom 1960-ih i 1970-ih, da bi zatim pristupio legendardnom Bijelom Dugmetu. S njima ostaje deset godina, kao prvi i najvažniji pjevač benda i u tom razdoblju snima najuspješnije albume benda. Brojni glazbeni kritičari to su razdoblje djelovanja grupe proglasili i najznačajnijim.

Nakon Dugmeta, Bebek nastavlja karijeru kao solo pjevač i izdaje više od deset studijskih albuma i brojne singlove koji osvajaju i publiku i radijske liste diljem regije.

Koncert je započeo s pjesmom "Il' me ženi, il' tamburu kupi", i odmah na početku izazvao gromolasan pljesak i ovacije publike. Publike koja ga je pratila od početka do kraja koncerta, pjevajući sve pjesme s omiljenim pjevačem.

Bebek je tijekom koncerta izveo mnogobrojne hitove iz perioda dok je bio člana Bijelog Dugmeta. Tako se publika različitih generacija, mogla prisjetiti hitova poput: "Selma", "Na zadnjem sjedištu moga auta", "Ipak poželim neko pismo", "Ako možeš zaboravi" , "Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac", "Ne spavaj mala moja muzika dok svira", "Da je sreće bilo", "Ima neka tajna veza", "Došao sam da ti kažem da odlazim", "Sanjao sam noćas da te nema".

Uz navedene, pjevač je izveo i podosta hitova iz samostralne karijere:"S tobom su godine minute", "Ja po kafanama", "100 sam dana pio", "Gdje sam bio s'kim sam pio", "Kćeri moja", "Oprosti mi što te volim", "Žuta ruža", "Dabogda te voda odnijela" , "Tijana", "Kučka nevjerna", "Sinoć sam pola kafane popio",te "Ako volis ovu ženu" hit pjesmu koju je otpjevao u duetu s Oliverom.

Koncert je bio pravi spektakl. Vrhunska produkcija. Efekti koji su svakoj pjesmi dali dodatni obol. Od vatrometa, baklji, konfeta, lasera, reflektora.

Iako je Bebek u 78. godini života, svojom energijom pokazao je lekciju mnogim mlađim kolegama. Nije mu bio problem održati gotovo 3 satni koncerta na vrhunskoj razini. Kontrolirao je glas i većinu koncerta vladao pozornicom. Osim u jednom trenutku dok je izvodio pjesmu s mikrofonom i megafonom u ruci, kada se spotaknuo i ozljedio. Iako se vidjelo da pjevač imao ozljeđenu nogu i stres od pada, uredno je izveo nakon toga 10-15 skladbi.

Svaka čast.

Veliku podršku pjevaču je dao bend mladih glazbenika predvođeni Bebekovim sinom Zvonimirom. Glazbenikom koji je tijekom koncerta pružao veliku potporu ocu, a istakao se s odličnim solo izvedbama na gitari..

Gosti koncerta bili su Halida Bešlica s kojim je Bebek izveo pjesmu "Da zna zora", prvi put izvedenu prije 30 godina; te bubnjar Dragan Jankelić Điđi koji je s Bebekom i Dugmetom snimio albume "Bitange i princeze" i "Dozivjeti stotu", Bubnja koji je zbog ove prigod došao iz Nizozemske, izveo je izvrstan solo na bubnjevima nakon čega se zahvalio publici i Bebeku. Vrlo emotivan trenutak koncerta.

Na kraju koncerta uslijedio je bis kada je pjevač izveo "Kupit ću nam sat", "Ono nešto naše", "Laku noć svirači". Pjesmu koju je na kraju pjevač izveo pri silasku s pozornice.

Spektakularno, emotivno, vrhunski, dojmljivo.

Dostojno proslave 50 godina karijere.

Gospodine Željko naklon do poda.

Piše: Katarina Vukoja
29.10.2023. 14:24:00
Novi komentar
nužno
nužno