« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

Željezo s Antarktika zaustavlja globalno zagrijavanje?

Istraživanja geokemičara Roba Raiswella imaju optimistične rezultate

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Robert Mahoney)
Više o

globalno zagrijavanje

,

mr. Drago Plečko

,

HSM Endurance

,

željezo s Antarktika

,

Rob Raiswell

Izgleda da su otkrića do kojih je došao istraživački brod HMS Endurance pružila novu i neočekivanu nadu da bi se prijeteće globalno zagrijavanje moglo usporiti ili možda čak zaustaviti! Naime, ledeni brijegovi koji se tope doslovce pred našim očima, čak i  oni «plavi» za koje se smatra da su stari čak milijun godina, zapravo bi mogli usporiti hod globalnog zagrijavanja.

Sićušne čestice željeza koje otpuštaju potiču cvjetanje algi koje pak upijaju ugljični dioksid. To daje nadu da bi ciljano kloniranje algi moglo dati oružje protiv neminovne promjene klime koja, prema mnogima, donosi katastrofu.

Rob Raiswell, geokemičar sa Sveučilišta u Leedsu, opisuje spomenute čestice kao znatno manjih dimenzija od milimetra a našao ih je ledu i vodi Antarktika i to na dubinama većima od 10 metara.  

"Prvi puta smo dokazali nazočnost elemenata u tragovima u ledenjacima - tumači Raiswell - pa sada znamo da se milijunima godina Zemlja u nepristupačnim dubinama brine za našu sudbinu. Ledenjaci sada na Južnom polu alge "snabdijevaju" mikroskopskim česticama željeza što im omogućuje apsorpciju ugljičnog dioksida iz staklenika, pomoću fotosinteze, nakon čega neke alge padaju na dno oceana...".

Raiswellove kalkulacije pokazuju da na ovaj način na dno oko Južnog pola godišnje pada čak 120,000 tona željeza a time se iz atmosfere uklanja količina opasnog ugljičnog dioksida koja odgovara svim plinovima iz dimnjaka, automobila, energetskih izvora i proizvodnih pogona Indije i Japana.

Tu nije kraj Raiswellovim optimističnim vizijama. Kraj jednog otoka nedaleko Južnog pola njegov tim namjerava u vodu izbaciti nekoliko tona željeznog sulfata, a i inače, on smatra da će se u godinama koje dolaze u vodu izlučivati sve više željeza iz ledenjaka, što će, u konačnici, zaustaviti proces globalnog zagrijavanja! Ako i nije istina, zvuči dobro.  

Više informacija o radu i djelovanju mr. Drage Plečka potražite na njegovim osobnim stranicama www.dragoplecko.hr, e-mail adresa je drago.plecko@gmail.com.  

 

Piše: odabrao Drago Plečko
25.01.2009. 09:54:16
Novi komentar
nužno
nužno