« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
MLJAC

Želite li smršaviti jedite mahune!

Mahune potiču metabolizam i sjajne su za mršavljenje - a oduševit će vas i recept za zapečene mahune

Fotografija vijesti
Više o

ubrzavanje metabolizma

,

mahune

,

zapečene mahune

Želite li smršaviti i dovesti liniju do savršenstva, sada je pravi trenutak da u svoju prehranu uvrstite mahune.

Znanstvenici u svojim istraživanjima dokazuju da mahune jačaju srce i krvne žile, reguliraju tlak, smanjuju visoku razinu šećera i kolesterola,  pomaže u borbi s masnim naslagama, ubrzava metabolizam, čisti organizam... Mahune sve to rade, ali vrijede još mnogo više, pa se preporučuje kao obavezna namirnica u prehrani.

Bogata je mineralima kalijem, kalcijem, fosforom, magnezijem, željezom, vitaminima A, C, E i B grupe. U mahunama se nalaze i bakar, mangan, molibden, triptofan, folna kiselina, vlakna i omega tri masne kiseline.

Istraživanja su pokazala da svakodnevnim konzumiranjem ovog povrća možete sniziti kolesterol za 20 posto i smršavi do tri kilograma tjedno. Preporučuje se za dijetalnu ishranu djece i trudnica, ali i kao lijek za prevenciju i liječenje mnogih bolesti. 

Ako niste ljubitelj variva (a savjetujemo vam da promislite o tome i pokušate se nagovoriti na taj slasni oblik konzumacije povrća), evo jednog sjajnog recepta za zapečene mahnue:

Zapečene mahune

Kilogram mahuna očistiti od vrhova, sasvim razrezati po duljini, a ako su predugačke, prerezati ih još i na polovici. Mahune s dvije glavice sitno sjeckanog luka dobro propržiti, odmah ih posoliti, a češće miješati da ne bi zagorjele. Mogu se zaliti s malo juhe dok ne postanu sasvim mekane. Dodati im malo papra i prebaciti ih u dobro podmazan i mrvicama posipan kalup. U kalup prvo staviti tanak sloj mahuna, preliti ga kiselim vrhnje, zaliti s malo maslaca ili masti i na raju posuti s malo češnjaka. Tako redati naizmjence sloj mahuna, pa sloj kiselog vrhnja i maslaca ili masti i posipati češnjakom dok se ne potroše mahune i začini. Završite složenac s mahunama, prelijete maslacom, pospite mrvicama i pecite pola sata dok se mahune ne zarumene.

27.07.2016. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno