« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
posunčavanje hrvatske

'Zeleni klaster' za zelenu tehnologiju

Novoosnovana udruga budućnost Hrvatske vidi u učinkovitijoj primjeni solarne energije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

solarna energija

,

Vladimir Lay

,

Davor Pavuna

,

Zeleni klaster

,

posunčavanje Hrvatske

,

Ljubomir Majdančić

,

HSUSE

Članovi nedavno utemeljene udruge "Zeleni klaster", koja potiče iskorištavanje sunčeve energije i primjenu solarne i zelene tehnologije u Hrvatskoj, danas su u Splitu pozvali na ubrzanu "solarizaciju" (posunčivanje) Hrvatske.

Dr. Ljubomir Majdančić iz Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju (HSUSE) i sociolog Vladimir Lay, koji u ministarstvu znanosti sudjeluje u izradi projekata održivog razvoja, istaknuli su na predavanju "Zašto je budućnost Hrvatske u solarnoj energiji?" da je sunčeva energija prirodni resurs Hrvatske, posebice u Dalmaciji i jadranskim otocima, ali kojega se gotovo uopće ne koristi.

Glede solarizacije Hrvatske ne čini se gotovo ništa te je nužan prodorniji pristup solarizaciji, naglasio je Lay u predavanju održanom na Ekonomskom fakultetu.

"Hrvatska sada uvozi 53 posto energije. Učinkovitijom primjenom sunčeve energije Hrvatska svoju ovisnost o uvezenoj energiji može smanjiti na 30 posto", rekao je Majdančić.

Ocijenio je kako je nastavak proizvodnje energije na osnovi ugljena i nafte tehnološki povratak u 19. stoljeće, istaknuvši kako Hrvatska ima mogućnosti za gradnju solarnih elektrana.

U predavanje o važnosti sunčeve energije uključio se telefonom i hrvatski fizičar dr. Davor Pavuna. Naglasio je da mnoge zemlje ulažu u razvoj primjene sunčeve energije, te da će se plodovi te inicijative vidjeti već za dvije do tri godine. (hina/metro-portal)

09.10.2009. 17:38:02
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Indy
    11.10.2009. 09:54
    sve ok, osim što se radi o solarnom, a ne zelenom klasteru.
Novi komentar
nužno
nužno