« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
zagađivači

Zelena akcija prosvjedovala protiv zagrebačke spalionice otpada

400.000 tona otpada spaljivalo bi se u novoj spalionici, ali bi se 100.000 tona pepela opet odlagalo na Jakuševcu koji se stoga ne bi zatvorio

(Zelena akcija)

Aktivisti nevladine udruge za zaštitu okoliša Zelene akcije prosvjedovali su danas na zagrebačkome Trgu bana Jelačića protiv izgradnje štetne i skupe spalionice otpada koja bi se, po nacrtu plana gospodarenja otpadom, trebala graditi u Zagrebu, a zagađivat će zrak, spaljivati vrijedan otpad te stajati čak milijardu i 400 milijuna kuna, što će građani plaćati iz prireza i komunalnih naknada.

"Nacrt plana promovira spalionicu novca, a ne rješenja za otpad", poručila je potpredsjednica Zelena akcije Jagoda Munić. Zelena akcija smatra da plan ne sadržava ozbiljne mjere poboljšanja katastrofalnog stanja. Dodala je da se samo 2,4 posto otpada u Zagrebu reciklira, a čak 75 posto komunalnog otpada i s njim vrijednih sirovina završava na Jakuševcu.

Plan će do sutra građani moći vidjeti, a nakon toga ide na prihvaćanje u Gradsku skupštinu. Voditelj programa gospodarenja otpadom Zelene akcije Marijan Galović najavio je da će udruga sutra gradu predati prikupljene komentare građana na predloženi nacrt plana. Ta udruga traži da plan ne ide u daljnju proceduru jer promiče izgradnju štetne i skupe spalionice otpada umjesto sustava gospodarenja otpadom, utemeljenog na smanjenju nastanka otpada, recikliranju i mehaničko-biološkoj obradbi njegovih ostataka, poput svih ostalih županija u Hrvatskoj.

Spalionica je velika prijetnja ljudskom zdravlju i okolišu, upozorio je Galović. Zbog zraka zagađenoga nanočesticama, koje uzrokuju mnoge kancerogene bolesti, 2008. godine Europskom parlamentu čak je 35.000 liječnika poslalo peticiju kojom se traži zabrana gradnje novih spalionica otpada, rekao je Galović.

Zagrebačka spalionica na godinu bi spaljivala 400.000 tona otpada, a 100.000 tona nastaloga opasnog pepela odlagalo bi se na Jakuševcu, što znači da se to odlagalište otpada neće zatvoriti 2010., kao što je najavljivao gradonačelnik Milan Bandić, nego će se na njemu odlagati i opasni otpad, rekla je Munić.

Zelena akcija traži da se u novi nacrt plana unesu mjere smanjenja otpada, poput naplaćivanja komunalne naknade po količini ili volumenu otpada, a ne po kvadraturi kućanstva/poduzeća. Traži i uvođenje mjera za povećanje recikliranja/kompostiranja otpada skupljanjem sortiranog otpada kako bi se građanima olakšalo odlaganje. Također traži izgradnju pogona za mehaničko-biološku obradbu ostataka otpada koji bi, zajedno s modernizacijom pročistača otpadnih voda stajali dvostruko manje od milijarde i 400 milijuna kuna.

14.09.2009. 14:43:45
Novi komentar
nužno
nužno