« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PEDESET DANA

Zelena akcija organizira niz događaja povodom Dana planeta Zemlje

Različiti događaji pod nazivom "Pedeset dana bioraznolikosti" odvijat će se sve do 5. lipnja, Dana zaštite okoliša

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Zelena akcija

,

Dan planeta Zemlje

,

bioraznolikost

,

Dan zaštite okoliša

,

Dan bioraznolikosti

U povodu Dana planeta Zemlje najveća nevladina udruga za zaštitu okoliša "Zelena akcija" priopćila je kako za razliku od prijašnjih godina, kada su organizirali veliko događanje na sam taj Dan, ove su godine odlučili organizirati cijeli niz događanja od Dana planeta Zemlje, 22. travnja, Dana bioraznolikosti, 22. svibnja, pa sve do Dana zaštite okoliša, 5. lipnja, pod nazivom "Pedeset dana bioraznolikosti".

Udruga ističe da su Ujedinjeni narodi proglasili 2010. godinu međunarodnom godinom bioraznolikosti, a u pripremi je i nova Strategija očuvanja bioraznolikosti, pa tom akcijom žele skrenuti pažnju na važnost zaštite bioraznolikosti kao osnove očuvanja života na Zemlji i ljudskog opstanka. Prema raznolikosti biljnih vrsta Hrvatska (sa 0,075 vrsta/km2) zauzima treće mjesto u Europi. Fauna Hrvatske je izrazito bogata vrstama iz skupine šišmiša i ptica, a prisutne su i sve tri vrste velikih zvijeri - medvjed, vuk i ris.

Zelena akcija naglašava kako su hrvatski prirodni resursi u koje spada i iznimna bioraznolikost ključni za dugoročni održivi razvoj Hrvatske.

"Javlja se određeni stav da u doba gospodarske krize treba sniziti okolišne standarde kako bi se ubrzale gospodarske aktivnosti i smanjili troškovi za gospodarstvo, no takav pogled je izuzetno kratkovidan. Hrvatska mora sačuvati svoju veliku bioraznolikost ne samo radi opstanka svih vrsta koje ovdje obitavaju, već i radi zdravog okoliša za čovjeka te održivosti hrvatskih gospodarskih grana koje ovise o bioraznolikosti poput poljoprivrede, šumarstva i turizma", ističe Zelena akcija.

Danas, na Dan planeta Zemlje, Zelena akcija će u svojim prostorijama u 19 sati organizirati predavanje za građane o zaštiti prirode i bioraznolikosti u Hrvatskoj i Europskoj uniji, a predavačica će biti mr. Jagoda Munić, voditeljica Programa zaštite prirode u Zelenoj akciji. Sutra, 23. travnja, u 11 sati, Zelena akcija organizira okrugli stol "Hoće li članstvo u EU doprinijeti kvaliteti zaštite prirode i bioraznolikosti Hrvatske". (hina/metro-portal)

22.04.2010. 16:39:56
Novi komentar
nužno
nužno