« Ekosfera
objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana
ODLIČNO

ZeGeVege festivalom Zagreb i Hrvatska promoviraju održivo življenje

6., 7. i 8. rujna na ZeGeVege festivalu promocija Zagreba i Hrvatske kroz zaštitu okoliša, životinja i zdravlja

Sjajno!!
Sjajno!! (Arhiva)
Više o

Zagreb

,

ZeGeVege festival

ZeGeVege festival održivog življenja, u organizaciji Prijatelja životinja, kroz 15 godina održavanja postao je važan dio edukativne i turističke ponude grada Zagreba i Hrvatske. Ovaj jedinstveni događaj, koji se održava svake godine, privlači tisuće posjetitelja iz cijele Hrvatske i inozemstva, promovirajući zaštitu životinja, okoliša i zdravlja.

16. ZeGeVege festival održat će se 6., 7. i 8. rujna na Europskom trgu, gdje će se okupiti razni domaći i inozemni izlagači, razne udruge te humanitarne i ekološke inicijative. Izlagači će nuditi isključivo biljne proizvode uz degustacije i promocije, a svi posjetitelji, kojih se i ove godine očekuje na desetke tisuća, moći će besplatno dobiti edukativnu brošuru. Predstavit će se i nositelji V-label oznake, upečatljivog žuto-zelenog znaka koji se već više od 20 godina nalazi na proizvodima diljem svijeta.

Za vrijeme ZeGeVege festivala Zagreba i Hrvatska podržavaju i promiču održivost. Kroz razne aktivnosti, edukativne panoe i razgovore na pozornici s osobama koje žive takvim životom, posjetitelji mogu naučiti o važnosti veganske prehrane i veganskog načina života, ekološki prihvatljivih praksi, recikliranja i smanjenja otpada. Sve je to u skladu s tzv. „Niskougljičnom strategijom", koju je još u lipnju 2021. donio Hrvatski sabor. Riječ je o prijeko potrebnom planu za ublažavanje klimatskih promjena i zaustavljanje uzročnika globalnog zatopljenja. U njemu se navodi u da bi se „značajno (izravno i neizravno) smanjenje emisije stakleničkih plinova moglo ostvariti uz promjene prehrambenih navika društva, odnosno mjerama kojima bi se poticala veća potrošnja namirnica biljnog porijekla".

„ZeGeVege nudi i svježe pripremljena razna veganska jela, neka vrlo slična domaćim jelima i okusima na koji su ljudi na ovom podneblju navikli, a neka vrlo egzotična i pritom zanimljiva. Predstavljani će biti i inovativni biljni proizvodi poput veganskih kobasica, sireva, burgera i namaza namijenjenih svima. Uz ta jela možemo svi sudjelovati u zaustavljanju globalnog zatopljenja, zaštiti životinja i vlastitog zdravlja. Posjetitelji će moći otkriti nove okuse i uz razne zanimljivosti dobiti informacije o važnosti veganskih proizvoda i jela. Svi su dobrodošli na zelenu oazu koja se ove godine održava tri dana, od petka do nedjelje", izjavili su Prijatelji

životinja. „Svi bismo trebali biti zabrinuti zbog činjenice da uzgoj životinja za hranu utječe više na klimatske promijene od svog svjetskog prometa. No, podatak da birajući veganske proizvode i jela možemo svoj ugljični otisak smanjiti za nevjerojatnih 50 posto daje nadu da svatko od nas može učiniti puno za ljude, životinje i naš jedni planet, na kojem želimo preživjeti", dodaju iz Udruge.

ZeGeVege festival organiziran je na neprofitnoj osnovi i platforma je za edukaciju o pravima životinja, zdravlju i ekološkim pitanjima. Edukativni aspekt ZeGeVege festivala privlači studente, obitelji i pojedince svih dobnih skupina, stvarajući svjesniju i angažiraniju zajednicu. Ovaj događaj također stvara prilike za lokalne poduzetnike i obrtnike da predstave svoje proizvode i usluge široj publici, potičući gospodarski rast i razvoj proizvodnje i konzumacije spasonosnih biljnih proizvoda.

Više informacija o 16. ZeGeVege festivalu i održivom načinu prehrane, kao i prijavnica za volontiranje, nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.  

12.08.2024. 14:02:00
Novi komentar
nužno
nužno