Zdrave namirnice za ravniji trbuh
Kako biste osigurali dobar probavni sustav, u jutarnju prehranu možete uključiti namirnice koje će promicati zdravlje crijeva i doprinijeti ravnijem trbuhu

Probava počinje u ustima i nastavlja se kroz želudac, crijeva i druge organe. Zdrav probavni sustav važan je za opće zdravlje jer podržava imunitet, mršavljenje, razinu energije i pomaže da se sveukupno bolje osjećamo.
Kako biste osigurali dobar probavni sustav, u jutarnju prehranu možete uključiti namirnice koje će promicati zdravlje crijeva i doprinijeti ravnijem trbuhu. Skupina stručnjakinja za SheFinds izdvojila je nekoliko takvih namirnica koje izdvajamo u nastavku.
Bobičasto voće - redovito konzumiranje bobičastog voća donosi brojne zdravstvene koristi. Nutricionistička savjetnica, Solveig Eitungjerde, ističe da ovo sitno voće sadrži visok udio netopljivih vlakana koja potiču redovito pražnjenje crijeva i hrane korisne crijevne bakterije. Njihov visok udio antioksidansa dodatno doprinosi općem zdravlju. "Dodajte ih u jogurt, pahuljice ili ih konzumirajte kao međuobrok", preporučuje ona i dodaje: "Bobičasto voće donosi slatku i hranjivu nadopunu obrocima te lako povećava unos vlakana."
Jogurt - jogurt nije samo ukusan i svestran doručak, već je i izvor brojnih zdravstvenih prednosti, posebno za crijeva. Bogat je probioticima koji su ključni za uravnoteženu crijevnu mikrobiotu. Dijetetičarka Michelle Saari ističe da je jogurt "neophodan za uravnoteženu crijevnu mikrobiotu, što je ključno za probavno i imunološko zdravlje". Kada su u pitanju prednosti jogurta za mršavljenje, dijetetičarka napominje da kombinacija proteina i probiotika ne podržava samo probavu, već i doprinosi osjećaju sitosti, što ga čini vrijednim dodatkom prehrani usmjerenoj na gubitak kilograma.
Kefir - još jedan proizvod koji možete češće konzumirati je kefir. Medicinska sestra Sarah Anderson za SheFinds objašnjava da su fermentirane namirnice poput kefira "pune korisnih bakterija koje podržavaju zdrav probavni sustav", dovodeći dobre bakterije i potiskujući one loše. Također imaju protuupalna svojstva, što ih čini izvrsnim izborom za cjelokupno zdravlje. Kefir je vrsta fermentiranog jogurta, poznat je po tome što podržava imunološki sustav i smanjuje težinu simptoma intolerancije na laktozu.
Nutricionistica Samantha Cassetty pojašnjava da je "jedno istraživanje pokazalo da konzumacija šest porcija fermentirane hrane dnevno, poput kefira, poboljšava raznolikost mikrobioma i smanjuje upalne markere. Ti čimbenici mogu smanjiti rizik od mnogih stanja, uključujući autoimune bolesti, dijabetes tipa 2, srčane bolesti i poremećaje raspoloženja poput depresije i anksioznosti."
Zob - zob je iznimno korisna, osobito za zdravlje probavnog sustava. Bogata je beta-glukanom, vrstom topivih vlakana koja podržavaju crijevne bakterije i pomažu u snižavanju razine kolesterola. Ta vlakna stvaraju gelastu tvar u crijevima što može pomoći u održavanju zdrave razine šećera u krvi i povećati osjećaj sitosti. "Pripremite zobenu kašu za doručak, dodajte je u smoothije ili je koristite u pečenju", predlaže Eitungjerde. Uključivanje zobi u prehranu jednostavno je i svestrano što olakšava povećanje unosa vlakana.
Sve u svemu, promijenite malo svoju prehranu i kile idu dolje same od sebe...
Novi komentar