« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
IVICA MUDRINIĆ:

Zbog novog proračuna mogli bi izgubiti 50 tisuća radnih mjesta

POGLEDAJTE VIDEO - Proračun za 2010. predstavlja kontinuitet u vrijeme kada i dalje gubimo radna mjesta i kada nam izvoz pada 10 do 11 posto, upozorio je čelnik HUP-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix/Infopunkt)
Više o

HUP

,

GSV

,

Ivica Mudrinić

,

Ivan Šuker

,

Božidar Kalmeta

,

Damir Jakuš

,

državni proračun

Prijedlog novog državnog proračuna je tehnički gledano transparentan, ali zabrinjava što predstavlja kontinuitet iste strategije ekonomske politike, zbog čega bismo mogli izgubiti još 40.000 do 50.000 radnih mjesta, izjavio je čelnik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na kojoj je socijalnim partnerima predstavljen prijedlog proračuna za 2010.

Ovaj proračun predstavlja kontinuitet u vrijeme kada i dalje gubimo radna mjesta, kada nam izvoz pada 10 do 11 posto, pa se nadamo da ćemo kroz socijalno partnerstvo redefinirati Vladinu razvojnu i ekonomsku politiku i promijeniti trendove, jer u suprotnom čeka nas još 40.000 do 50.000 radnih mjesta manje, ocijenio je Mudrinić.

Postavlja se pitanje tko će u tom slučaju stvoriti novu vrijednost i otkud će se financirati i ovaj proračun, a kamoli bilo kakvo povećanje, dodao je ponovivši kako HUP već duže vrijeme upozorava na nužnost reformi, naročito u javnom sektoru, kako bi se rasteretilo gospodarstvo.

Proteklih godina Hrvatska se zaduživala za tekuću potrošnju, a ne za ulaganje u razvoj, tako da se nije dovoljno osposobila za konkurentsku utakmicu. Zbog toga smo "otkliznuli" u konkurentnosti u odnosu na regiju, kazao je Mudrinić te ponovno apelirao na "temeljiti zaokret" u ekonomskoj politici.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker ocijenio je kako je novi proračun "takav da ga gospodarstvo i građani u ovom trenutku mogu isfinancirati s ovakvim poreznim opterećenjima", te naglasio da nikakvo novo porezno opterećenje više ne dolazi u obzir, jer to ni hrvatsko gospodarstvo niti građani ne bi mogli podnijeti.

Ako želimo redefinirati rashodnu stranu proračuna, to se ne može napraviti bez bolnih strukturnih reformi, upozorio je Šuker.

Najavio je da će s novim ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva Đurom Popijačem raditi na preusmjeravanju potpora u sklopu Ministarstva gospodarstva "da se pozicioniraju za razvoj onih koji mogu napredovati a ne za preživljavanje".

Predstavnik sindikata Damir Jakuš upozorio je da ga "ne čini sretnim" što su u proračunu znatno smanjene neke subvencije gospodarstvu, prije svega za poljoprivredu i HŽ, jer je "pitanje nismo li time učinili nešto što nije baš poželjno".

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta izvijestio je kako su se socijalni partneri dogovorili o nastavku suradnje na izradi Sporazuma o socijalnom partnerstvu, koji bi trebao iznjedriti "prijedloge strateških reformi koje će omogućiti drugačiju strukturu proračuna i niz drugih promjena". (hina/metro-portal)

23.11.2009. 15:21:19
Novi komentar
nužno
nužno