« Glazba
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Završene Varaždinske barokne večeri

koncert 'Barrocade - Israeli Baoque Collective'
koncert 'Barrocade - Israeli Baoque Collective' (Željko Hajdinjak, CROPIX)
Više o

Varaždinske barokne večeri

Dodjelom festivalskih nagrada "Lukačić", "Murai" i "Kantor" u varaždinskoj Gradskoj vijećnici, te svečanim koncertom u povodu 180. obljetnice glazbenog školstva u Varaždinu i 95. obljetnice rođenja Marijana Zubera, osnivača VBV-a, večeras u Varaždinu završavaju 38. varaždinske barokne večeri (VBV).

Nagrada "Ivan Lukačić", za najviši izvođački domet ansambla na 38. varaždinskim baroknim večerima, dodijeljena je Solističkom ansamblu za ranu glazbu "Vox Luminis" iz Amsterdama, dok je istu nagradu za najbolju umjetničku izvedbu dobio "Ensemble Nobile" iz Izraela.

Nagradu "Jurica Murai" za najbolju interpretaciju dobio je ansambl "Le Tendre Amour" iz Barcelone, dok je nagrada "Kantor", medijskog pokrovitelja "Vjesnika", pripala flautistu Daniju Bošnjaku za izvedbu solističke dionice u 2. orkestralnoj suiti za flautu, gudače i čembalo u h-molu BWV 1067 Johanna Sebastiana Bacha. Nagrada "Kantor" dodjeljuje se vrhunskim interpretima djela Johanna Sebastiana Bacha izvedenog na VBV-u.

"Tehnička spremnost ansambla, njegova profesionalnost te emocionalni moment koji interpretaciju nekog djela uzdiže za stepenicu više u sferu doživljaja, bili su osnovni kriteriji žirija kod donošenja odluke o nagradama", rekla je predsjednica žirija dr. sc. Zdenka Weber.

Na večerašnjem završnom svečanom koncertu u varaždinskoj katedrali nastupaju solisti i zbor škole, te Royal Academy of Music Baroque Orchestra pod ravnanjem dirigenta Laurencea Cummingsa.

U trinaest dana trajanja Festivala održano je 37 koncerta. Osim u sedam županija širom Hrvatske, koncerti su održani u još šest zemalja Europske unije te u Jeruzalemu, budući da je ovogodišnja zemlja partner bio upravo Izrael. (hina/metro-portal)

30.09.2008. 10:12:38
Novi komentar
nužno
nužno