« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NAKON 40 GODINA

Zatvorena cesta koja presjeca pistu zračne luke Zadar

Tijekom sezone dnevno se rampa spuštala više od stotinu puta kako bi zrakoplovi mogli sletjeti ili uzletjeti

(Vladimir Ivanov / CROPIX )
Više o

Hrvatske ceste

,

Zemunik

,

zračna luka zadar

Prometnica Zadar - Zemunik koja presjeca uzletno-slijetnu stazu zračne luke Zadar, a koja se tijekom turističke sezone dnevno zatvarala više od stotinu puta kako bi zrakoplovi mogli sletjeti ili uzletjeti sa zračne luke, jutros nešto prije 10 sati zatvorena je za sav promet.

Djelatnici Hrvatskih cesta već su postavili betonske prepreke sa zemuničke, a u tijeku je postavljanje prepreka i sa zadarske strane. Tako će se od sada tom prometnicom moći doći do zračne luke Zadar, a ne više do Zemunika.

Direktorica zračne luke Katica Pupić-Bakrać rekla je novinarima da se zatvaranjem ove prometnice duge 17-ak kilometra ostvario san dug 40 godina s obzirom da je ta prometnica za zračnu luku Zadar ali i za cestovni promet predstavljala ugrožavanje sigurnosti.

"Za nas je ona uvijek predstavljala opasnost", izjavila je direktorica zračne luke, dodavši da je u zadnjih sedam, osam godina bilo 20-ak prometnih nesreća na mjestu gdje prometnica presjeca uzletno-slijetnu stazu zračne luke Zadar, a u dugogodišnjoj povijesti bilo je i prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama.

Po njenim riječima, tijekom travnja očekuje se dolazak Europske komisije koja će utvrditi jesu li sada, nakon zatvaranja, ispunjene sve pretpostavke sigurnosti za promet u zračnoj luci Zadar.

Inače, tijekom turističke sezone dnevno se rampa spuštala više od stotinu puta kako bi zrakoplovi mogli sletjeti ili uzletjeti sa zračne luke Zadar.

Otkako je prošle godine obznanjeno da će se prometnica morati zatvoriti, mještani Zemunika su najavljivali prosvjede s obzirom da su im alternativni prometni smjerovi do Zadra duži i do pet kilometara.

Mještane je umirio ministar Božidar Kalmeta ove godine te s čelnicima Općine Zemunik dogovorio da će Hrvatske ceste izgraditi tunel ispod zračne luke Zadar u dužini od 60 metara kako bi se u perspektivi opet mogao koristiti ovaj smjer od Zemunika do Zadra. (hina/metro-portal)

07.04.2010. 12:53:15
Novi komentar
nužno
nužno