« Film
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
LFF

Zatvoren 7. Libertas Film Festival

Master nagrada Beli Tarru, publici se najviše svidjela austrijska La Pivellina

Bela Tarr, dobitnik Master nagrade
Bela Tarr, dobitnik Master nagrade (LFF)
Više o

Libertas Film Festival

,

Stjepan Hundić

,

Bela Tarr

,

Mirjana Mia Pećina

Dodjelom nagrada u hotelu Valamar Lacroma završio je 7. Libertas Film Festival. Festival su zatvorili direktorica Mirjana Mia Pećina te umjetnički direktor Stjepan Hundić. Na samom početku Mia Pećina zahvalila je glavnom festivalskom partneru Valamar hotelima & ljetovalištima, kao i gradu Dubrovniku, Kinematografima Dubrovnik, Hrvatskom audiovizualnom centru, edukacijskim partnerima, svim medijima kao i festivalskom timu. 

'Veliko nam je zadovoljstvo bilo ponovno ugostiti Libertas Film Festival u našem hotelu. Vaš boravak na sedam je dana promjenio atmosferu u hotelu i unio živost hotelskoj svakodnevici. Veselimo se novom izdanju i suradnji u slijedećoj godini', rekao je Igor Ruga u ime Valamar Lacroma hotela.

Mia Pećina zahvalila je i Predsjedniku RH, prof. dr. sc. Ivi Josipoviću na pokroviteljstvu nad festivalom drugu godinu zaredom. 'U posljednjih šest godina pokazalo se da je organiziranje ove manifestacije otvorilo niz mogućnosti ne samo za promociju grada Dubrovnika i Hrvatske kao turističke atrakcije, već i promocije njena kulturnog nasljeđa nizu filmaša iz različitih krajeva svijeta. Predsjednik RH također pozdravlja novi koncept festivala koji se ponajviše usmjerio ka edukaciji', izjavila je u ime Predsjednika RH Zrinka Vrabec Mojzeš, njegova savjetnica za društvene djelatnosti.

Voditelji animacijske radionice, Jasminka Bijelić Ljubić iz škole animacije iz Čakovca te uspješni američki animator Kelly Loosli predstavili su rezultate šestodnevne radionice - dva kratka animirana filma koja su realizirali dubrovački srednjoškolci, polaznici radionice. 'Prije posjeta festivalu nisam znao puno o Hrvatskoj: znao sam za dalmatinsko primorje, za hrvatske košarkaše, za kravatu te za Zagrebačku školu animacije. Izazivam naše mlade polaznike radionice da zavladaju svjetskom animacijom, da osmisle novi stil, novi pokret, neku novu školu', izjavio je Kelly Loosli.    

Scenaristička radionica održana je u suradnji sa Hrvatskim filmskim savezom te pod vodstvom uspješne redateljice i scenaristice Jasmile Žbanić i koordinatorice Jasne Žmak. 'U ovoj petodnevnoj radionici sudjelovalo je pet autora iz Rumunjske i Hrvatske koji su radili na pričama s temom Dubrovnika. Pobjednički scenarij slijedeće će godine biti realiziran u sklopu radionice kratkog igranog filma na Libertas Film Festivalu. Žiri u sastavu Jasmila Žbanić, Vanja Vascarac, direktor kratkog programa LFF-a te Jasna Žmak, koordinatorica projekta Palunko kao najbolji scenarij odabrali su 'Spaghetteria Mea Culpa' autorice Andree
Dobre iz Rumunjske zbog pažljivo istkane priče koja pokazuje drugu stranu turizma na topao i jednostavan način, pun humora i ironije', izjavila je Jasna Žmak.

Mirjana Mia Pećina potom je proglasila festivalskog pobjednika: prema odluci publike, najbolji film ovogodišnjeg LFF-a je austrijsko-talijanski film 'La Pivellina', prvi igrani film redateljskog dvojca Tizze Covi i Rainera Frimmela.

Potom je João Antunes, uvaženi portugalski filmski kritičar najavio ovogodišnjeg dobitnika Master nagrade. 'Bela Tarr je jedan od najoriginalnijih redatelja u svijetu; već godinama on inspirira redatelje, filmske kritičare i medije diljem svijeta. U posljednjih trideset godina neizmjerno je puno uložio u jezik umjetnosti u svijetu nezavisnog filma. Za svoj posljednji film 'Torinski konj' primio je nekoliko nagrada, među ostalima Srebrnog medvjeda i FIPRESCI nagradu u Berlinu. Večeras ćete svi vi imati jedinstvenu priliku pogledati njegov prvi film, posvjedočit ćete početku jednog iznimnog puta koji je nedavno završio', najavio je Antunes.  

'Puno vam hvala na ovoj nagradi. Na njoj piše Libertas - ta riječ označava slobodu. Nemojte nikada zaboraviti, filmovi moraju biti slobodni. Isto kao što i ljudi moraju biti slobodni. Film nije dio show biznisa, film je dio sedme umjetnosti', izjavio je dobitnik Master nagrade Bela Tarr.  

Projekcijom njegova prvog dugometražnog filma 'Obiteljsko gnijezdo' službeno je završio 7. Libertas Film Festival.

17.04.2011. 19:13:00
Novi komentar
nužno
nužno