« Seks
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
ZNANSTVENI PRISTUP

Zašto žene zapravo doživljavaju orgazme?

Što znanstvenici kažu o ženskom orgazmu i koje sve teorije imaju o toma zašto se zapravo događa

Stvarno, zašto? :)
Stvarno, zašto? :) (Dreamstime)
Više o

vaginalni orgazam

,

orgazam

,

ženski orgazam

,

bolji orgazam

Orgazam je tema o kojoj se može pisati danima, a da se ne pokriju sve finese, no jedan dio priče uporno se zanemaruje. Naime, pitate li se ikad koja je zapravo svrha orgazma i zašto ga žene postižu?

Kako god to zvučalo, muški orgazam ima smisla jer se tako izbacuje sjeme, pa je zapravo u funkciji razmnožavanja. No, znanstveni razlozi za ženski orgazam trebali bi biti prilično različiti, pošto on nema zapravo nikakvu biološku funkciju niti priodnosi reprodukciji.

Neki od znanstvenika zastupaju teoriju da se zapravo radi o sretnoj okolnosti, objašnjavajući to činjenicom da su prva dva mjeseca u razvoju djeteta u utrobi genitalije jednake, a nakon što se razviju u muške ili ženske, ženskima jednostavno ostane ista osjetljivost kao i muškima.

Druga se teorija nazvia izbor partnera, a po njoj su ženski orgazmi razvijeni kako bi mogle privući partnera s visokokvalitetnom spermom. Naime, brojna su istraživanja pokazala da orgazmi povećavaju šansu za začeće. I ova teorija, baš kao i prethodna, mogla bi se nazvati prilično maskulinocentričnom. 

Kad se odmaknemo od krute znanosti, dolazimo do koristi koje žene imaju od orgazma, a one su brojne. Orgazam potiče otpuštanje mnogih hormona u mozgu koji uklanjaju stres i pomažu ženi da se osjeća dobro. 

Uz to, oslobađaju se već dobro poznati hormoni sreće, dopamin i oksitocin, koji utječu na to da se žena nakon orgazma osjeća genijalno.

Za kraj ... orgazam ubija bol. Dva tri orgazma i migrene nema ... mislimo da je to najbolji recept.

21.12.2012. 23:01:00
Novi komentar
nužno
nužno