« Žene
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
EH, DA ...

Zašto žene u Hrvatskoj tlače tijekom poroda?

Svaka žena koja se susrela s porodom u hrvatskoj bolnici dobro zna da - ne smije ništa osim roditi, po mogućnosti kad se liječnik naspava ili završi prvu kilu janjentine

Rađali ste Hrvat/icu? Jadni vi...
Rađali ste Hrvat/icu? Jadni vi... (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

porod

,

liječnici

Porod u hrvatskim bolnicama više liči na ispitivanje inkvizicije nego na sretan događaj, to će vam (u povjerenju) priznati svaka hrvatska trudnica, a najveće mučenje je uskraćivanje hrane i vode bez obzira na trajanje poroda.

Naravno, svjetsko istraživanje pokazalo je upravo suprotno od onoga što tvrde hrvatski liječnici - žene koje su smjele 'jesti' više od komadića leda ili vode brže su rodile i to u prosjeku 16 minuta, ali i žene koje su unosile više tekućine, brže su rađale

Unošenje hrane tijekom poroda sigurno je, a može i koristiti i rodilje bi mogle jesti više od komadića leda bez rizika od komplikacija, pokazalo je novo istraživanje.

Prema rezultatima istraživanja žene kojima je bilo dozvoljeno da jedu prije poroda imale su kraći porod od onih koje su konzumirale tek komadiće leda ili gutljaje vode. Istraživanje ipak nije dokazalo da jedenje izaziva brži porod.

"Mi doista ne znamo koliko, ako išta, žene mogu jesti ili piti tijekom poroda", kazao je voditelj istraživanja Vincenzo Berghella sa Sveučilišta Thomas Jefferson u Philadelphiji. On je kazao kako je stalni predmet rasprava među stručnjacima mogu li žene jesti i piti išta više od vode i komadića leda tijekom poroda.

Rizik od gušenja pod općom anestezijom 

Strahovanja su posljedica istraživanja provedenog početkom 1940-ih prema kojem su žene koje su rodile pod općom anestezijom bile izložene riziku aspiriranja želučanog sadržaja i posljedičnog gušenja, napisao je tim predvođen Berghellom u časopisu Obstetrics and Gynecology.

Upotreba opće anestezije tijekom poroda danas je puno rjeđa no važeće su preporuke da se i dalje ne jede čvrsta hrana tijekom poroda.

Rađale su brže u prosjeku 16 minuta

Za potrebe novog istraživanja znanstvenici su prikupili podatke niza istraživanja te su usporedili ishode poroda u kojima se ženama dozvoljavalo da jedu samo led ili piju vodu s onima u kojima im je bilo dozvoljeno da jedu i piju više.

Primjerice, u okviru jednog istraživanja žene su smjele jesti med i sirup od datulje a u drugom su smjele jesti sve vrste hrane i pića. U nekim istraživanjima rodiljama je bilo dozvoljeno piti zašećerena pića. Znanstvenici su proučili ukupno deset istraživanja koja su obuhvatila 3982 rodilja. Sve su rađale jedno dijete, a ne blizance ili trojke i nijedna nije trebala carski rez. Žene kojima nisu bila nametnuta stroga ograničenja unosa pića i hrane nisu imale povećani rizik komplikacija uključujući povraćanje ili gušenje tijekom opće anestezije.

A žene koje su smjele unijeti nešto drugo osim tradicionalnih komadića leda ili vode brže su rodile, prosječno 16 minuta u usporedbi sa ženama koje su dobivale samo led ili vodu.

Nema razlog za ograničavanje, ako porod nije kompliciran

"Kad unosimo dovoljno tekućine i imamo dovoljno ugljikohidrata na raspolaganju naši mišići rade bolje", kazao je Berghella podsjećajući da najveći dio maternice čine mišići. To istraživanje potvrđuje nalaze drugog istraživanja koje je pokazalo da su žene koje su unosile više tekućine brže rađale.

Berghella kaže kako je i dalje uobičajeno da se ženama koje nemaju komplicirani porod ograniči unos hrane i pića na komadiće leda i vodu tijekom poroda. "Dokazi iz kvalitetnih istraživanja pokazuju da mogu dobiti više", kazao je.

11.02.2017. 11:15:00
Novi komentar
nužno
nužno