« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
EH, DA...

Zašto vas muče migrene? Iz čudnih razloga, možda

Neurolozi još uvijek pokušavaju odrediti točne uzroke migrene, koja se povezuje sa stezanjem i širenjem krvnih žila

Nije to jednostavno...
Nije to jednostavno... (Arhiva)
Više o

migrena

,

razlozi

,

migrene

Znate da imate migrenu?! E pa, jasno nam je da imate problem, naravno. Pulsirajuća bol obično počinje duboko u mozgu i može trajati satima, a osim nepodnošljive boli, neki od simptoma migrene uključuju i povraćanje, slabost te osjetljivost na svjetlost i zvukove.

Neurolozi još uvijek pokušavaju odrediti točne uzroke migrene, koja se povezuje sa stezanjem i širenjem krvnih žila, kao i s disfunkcijom živčanog sustava. Ipak, poznati su neki uobičajeni, ali iznenađujući okidači ovog stanja.

Ljutnja - sjetite se nečega što vas je naljutilo. Primijetit ćete kako vam se mišići ramena skupljaju, a vrat napinje. Visoka razina ljutnje povezana je s povećanom napetošću mišića i osjetljivošću na intenzivniju fizičku bol. Napetost mišića je refleks na vanjske stresore kao što su događaji koji nas ljute. To je način na koji se tijelo štiti od boli. Ovaj visceralni odgovor na ljutnju i frustraciju može dovesti do napadaja migrene.

Parfemi - za one koji pate od migrena parfemi mogu biti glavni okidač, pokazalo je istraživanje Američkog društva za glavobolje iz 2016. Kemikalije u parfemima, sredstvima za čišćenje i dimu cigareta koje aktiviraju signale mirisa u našem mozgu ponekad mogu iritirati sinuse, što dovodi do jakih glavobolja.

Prekomjerna opuštenost - zvuči nevjerojatno, ali napadi migrene na kraju dugog dana ili tjedna, kada stres popusti, nisu neuobičajeni. Neurolozi tvrde da su takve migrene rezultat fluktuirajućih razina hormona kortizola, koji raste kada smo pod stresom i pada kada se opuštamo.

Škrgutanje zubima - gotovo 10 posto ljudi škrguće zubima, što je stanje koje se naziva bruksizam. Kontinuirano i nehotično škripanje zubima troši temporomandibularni zglob, koji povezuje lubanju s čeljusti. Mišići koji okružuju temporomandibularni zglob također su povezani s obrazima i dijelom ispod brade, pa kad netko stisne zube i radi pritisak na taj zglob, javlja se bol. Ta bol u čeljusti može biti okidač migrene ili glavobolje.

Vrijeme - otprilike trećina osoba koje pate od migrena kaže da im se simptomi pogoršavaju kada se vrijeme pogorša. Vjeruje se da je to uzrokovano promjenama barometarskog tlaka. Naime, sinusi su ispunjeni zrakom i, kada barometarski tlak padne dok se sprema oluja, stvara se razlika između tlaka vanjskog zraka i zraka u sinusima, što rezultira bolom

04.04.2023. 18:00:12
Novi komentar
nužno
nužno