« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
ZAPAMTITE!

Zašto trebate piti čisti, prirodni sok od naranče

Pijenje 100-postotnog soka od naranče (kao i drugih 100-postotnih sokova od citrusa) zapravo može koristiti vašem zdravlju na više načina nego što mislite

Mora biti 100% naranča
Mora biti 100% naranča (Arhiva)
Više o

sok od naranče

Ako ste ikada oklijevali uživati u soku od naranče ujutro jer ste čuli da biste trebali izbjegavati sve namirnice koje sadrže šećere, osim u slučaju da je taj savjet potekao od vašeg liječnika, vjerojatno biste to trebali zanemariti.

Zahvaljujući hesperidinu, antioksidansu koji se nalazi u agrumima poput naranči, ispijanje 100-postotnog soka od naranče zapravo može smanjiti rizik od srčanih bolesti, poboljšati zdravlje vaše krvi i smanjiti kroničnu upalu.

Što je hesperidin?

"Hesperidin je biljni pigment s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima", kaže dijetetičarka Amy Goodson. "Primarno se nalazi u agrumima poput naranči, limuna, grejpa i mandarina, kao i u njihovim 100-postotnim sokovima. Ovo je važno jer antioksidansi pomažu ublažiti slobodne radikale koji mogu uzrokovati oštećenje stanica."

Kako hesperidin utječe na zdravlje srca?

Prema dijetetičarki Lauren Manaker, konzumacija 100-postotnog soka od citrusa je povezana s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i ishemijskog moždanog udara.

"Sok od naranče sadrži biljne spojeve kao što su flavonoidi, koji se mogu povezati s pozitivnim ishodima za zdravlje srca", kaže Manaker. "Određeni flavonoidi, kao što je hesperidin smanjuju rizik od kardiovaskularnih problema, moždanog udara i za muškarce i za žene te smanjenog rizika od koronarne bolesti srca kod žena u postmenopauzi."

Takve podatke utvrdilo je i istraživanje objavljeno u časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Sok od naranče za zdravlje srca

"Jednostavna navika ispijanja čaše 100-postotnog soka od naranče ujutro može imati velik učinak na vaše cjelokupno zdravlje", kaže Manaker. "Sve dok ne pijete sokove s velikim dozama dodanog šećera, bojilima i aditivima, pravi sok od naranče izvrsna je opcija", zaključila je.

09.08.2022. 11:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    09.08.2022. 11:08
    Jako zdravo i đus treba tijelu
Novi komentar
nužno
nužno