« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina
SAVJETI

Zašto trebamo piti klorofil?

Žene koje su unosile suplement klorofila iskusile su veći gubitak kilograma od onih koje nisu

Popijte!
Popijte! (Arhiva)
Više o

klorofil

,

voda s klorofilom

Zvijezde nerijetko postavljaju trendove u svijetu fitnessa i zdravlja. Ne čudi tako da, čim je Mandy Moore objavila da pije vodu s klorofilom, svijet odmah poludio za napitkom. 

No, što zapravo to može učiniti našem zdravlju?

Što je klorofil?

"Klorofil je zelena molekula u biljkama koja apsorbira sunčeve zrake i pretvara ih u energiju, a u isto vrijeme stvara antioksidativne procese u biljkama", tvrdi liječnica Christine Lee za Shape. 

Klorofil je pokazao određene prednosti za zdravlje i to posebno našu kožu. Jedna je mala studija otkrila da su žene koje su koristila gel klorofila 12 dana imale manja oštećenja kože na suncu. Istraživalo ga se i kao lijek za akne, a djeluje i kao prirodni dezodorans.

Druga su manja istraživanja otkrila i da pridonosi mršavljenju. Žene koje su unosile suplement klorofila iskusile su veći gubitak kilograma od onih koje nisu.

Ima li klorofil zdravstvene prednosti za probavu?

Najviše je pažnje ova zelena molekula dobila upravo za moguće prednosti za zdravlje crijeva. Voda koja sadrži komponentu navodno djeluje detoksicirajuće na tijelo i poboljšava probavu i cjelokupno zdravlje.

Zašto onda svi ne pijemo našu bočicu klorofila?

Odgovor je jednostavan: nema dovoljno znanstvenih istraživanja koja bi potkrijepila te tvrdnje.

"Povrće koje sadrži klorofil ima dokazane prednosti, ali uzimanje komponentne odvojeno nema dokazanih učinka na naše zdravlje i probavu", tvrdi stručnjakinja Melissa Majumdar.

Postoje neke manje nuspojave poput problema kratkotrajnih problema sa stolicom. No, većinom je siguran za unos. Jedina su iznimka oni koji koriste fotosintetizirajuće lijekove. Ako odlučite probati ovaj suplement, pripazite da se držite smjernica. 

Ne bismo trebali unositi više od jedne žličice klorofila na 250 mililitara vode. No, radije se usredotočite na pravilnu prehranu bogatu vlaknima te probiotike.

03.05.2019. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno