« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
EH, DA...

Zašto treba izbjegavati štikle?

Neke žene navikle su ih nositi svakodnevno, dok ih druge obuvaju samo u posebnim prilikama

Štikle narušavaju zdravlje
Štikle narušavaju zdravlje (Arhiva)
Više o

štikle

,

visoke potpetice

,

osteoartritis

Visoke potpetice postale su gotovo neizbježan dio ženske garderobe - nije da nema razloga, osim što izgledaju dobro, izdužuju noge i upotpunjuju svaki odjevnu kombinaciju na odličan način.

Stoga, iako su češće neudobne nego udobne, neizostavni su dio ženskog ormara. Neke žene navikle su ih nositi svakodnevno, dok ih druge obuvaju samo u posebnim prilikama.

Za one koje ih nose na dnevnoj bazi ovo nije dobra vijest.

Naime, visoke potpetice mnogu uvelike narušiti zdravlje i dovesti do razvoja degenerativne bolesti osteoartritisa.

"Žene, osobito one koje su blizu 40-ima u velikom su riziku da obole od osteoartritisa ako su dugo godina nosile visoke potpetice. Osjetite li bol u stopalima nemojte ju ignorirati jer može izazvati stanje za koje je potreban kirurški zahvat", upozorava Uma Kumar, reumatologinja s Instituta medicinskih znanosti u Indiji.

"Dugogodišnje nošenje potpetica akumulira pritisak na koljena i nožne prste i razvija se bol. Osim kostiju stradavaju i mišići", objašnjava. Osteoartritis nije jedino kronično stanje do kojeg dolazi zbog štikli. Tu su još bol u donjem dijelu leđa, bol u koljenima i bol u vratnoj kralježnici. 

Kako biste izbjegli probleme sa zdravljem, Uma Kumar savjetuje da ponekad rasteretite svoja stopala i cijelo tijelo pa obujete ravne i udobne cipele ili tenisice.

U svakom slučaju nemojte visoke potpetice nositi svaki dan.

31.10.2018. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno