« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
PURPLE DAY

Zašto sutra svi trebamo nositi nešto ljubičasto

Dan podrške osobama s epilepsijom organizirat će se u Hrvatskoj već petu godinu za redom, a u svijetu se promiče od 2008.

Srijeda 26. ožujka je Ljubičasti dan
Srijeda 26. ožujka je Ljubičasti dan (Arhiva)
Više o

Purple Day

,

Ljubičasti dan

U srijedu, 26. ožujka, u Hrvatskoj će se već petu godinu zaredom organizirati „Ljubičasti dan" („Purple Day"), koji se u svijetu od 2008. godine obilježava kao Dan podrške osobama s epilepsijom.

Pokretanje ove manifestacije u Hrvatskoj započelo je 2010. godine inicijativom prof. dr.sc. Sanje Hajnšek, predstojnice Klinike za neurologiju KBC Zagreb i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske te Hrvatske udruge za epilepsiju na čelu koje je prof.dr.sc. Ivan Bielen, predstojnik Klinike za neurologiju KB „Sveti Duh". U projekt su se u međuvremenu uključili i KBC Osijek te Neuropedijatrijske klinike KBC-a Zagreb i KBC-a Sestre milosrdnice. 

Po prvi puta obilježavanje ovog dana održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja te Zavoda za javno zdravstvo "Dr. A. Štampar", a uključivat će edukativna predavanja u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, bolnicama te na Medicinskom fakultetu.

„Cilj ´Ljubičastog dana´ je kroz naše brojne aktivnosti educirati obitelji i stručnjake, a posebno djecu školske dobi, kako bi što ranije zauzeli pozitivan stav i na taj način pridonijeli destigmatizaciji epilepsije. Pozivamo sve da 26. ožujka dođu na jednu od akcija koje organiziramo ili nam daju podršku noseći taj dan jedan odjevni predmet ljubičaste boje" - izjavila je prof. dr.sc. Sanja Hajnšek, predstojnica Klinike za neurologiju KBC Zagreb i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske te predsjednica Hrvatskog društva za EEG i kliničku neurofiziologiju HLZ.

25.03.2014. 11:54:00
Novi komentar
nužno
nužno