« Skijanje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SIGURNOST

Zašto su skijaške staze označene plavim crtama?

Staza se nekad označavala borovim grančicama, a unazad nekoliko godina pojavila se plava boja

(Getty Images)
Više o

skijanje

,

pista

Horizontalne i vertikalne plave linije koje imamo priliku vidjeti u prijenosima natjecanja u alpskom skijanju mnogim gledateljima su nejasne.

Čemu služe, zašto su ofarbani samo određeni dijelovi staze i zašto baš plave boje raspitali su se dečki koji rade za Yahoo!Sports.

Dvije plave vertikalne linije uz rubove staze služe skijašima za orijentaciju i pridonose njihovoj sigurnosti. Ne postoji kazna za njihovo prekoračenje, ali se u pravilu najbrži put do cilja nalazi upravo unutar tog ograničenja.

Horizontalne crte koje dijele stazu omogućuju skijašima bolje procjene dubine/nagiba piste po kojoj voze brzinama preko 100 kilometara na sat kao što je to slučaj u spustu.

Plava boja zasad se pokazala najboljom za označavanje staze, dok su se do prije nekoliko godina koristile borove grančice. Označavanje je posebno važno kod skokova kako bi skijaši znali u djeliću sekunde prepoznati prostor za slijetanje.

Staza se boji prije početka natjecanja pomoću spreja, a plava boja odabrana je zbog procjene da izgleda bolje od crvene.

18.02.2010. 15:43:00
Novi komentar
nužno
nužno