« Život
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
NIJE SMIJEŠNO

Zašto se smijemo grubim šalama

Smiješni scenarij mora drsko kršiti moralne ili društvene norme i istovremeno biti prožet bezazlenošću

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

komedija

,

humor

,

smijeh

,

Irak Iran

Jeste li se ikada zapitali zašto se uvijek smijemo grubim šalama? Znanstvenici tvrde da je to zato što kršenje moralnih normi često smatramo bezazlenim. Istraživači sa Sveučilišta Colorado-Boulder dokazali da se ljudi smiju odvratnim i neukusnim šalama i smicalicama (uključujući i smrt te nemoralno ponašanje) onda kada ih percipiraju kao nestvarne i bezopasne u smislu da nikoga ne vrijeđaju. Istraživače je predvodio Peter McGraw uz pomoć kolege Caleba Warrena. Oni su definirali tri kriterija na temelju kojih određene stvari i situacije smatramo smiješnima i zabavnima.

Anegdota ili smiješni scenarij mora biti neprimjeren (mora kršiti određene moralne ili društvene norme), bezazlen, odnosno blag i mora se moći izgladiti na neki način. Drugim riječima, mora postojati nekakva vrsta moralnog prijestupa koji izaziva gađenje, ali koji se istovremeno smatra blagim i bezopasnim. Kako bi testirali svoju hipotezu, istraživači su volontere stavili u nekoliko situacija nakon čega su ih nagradili slatkišima, prenosi LiveScience. U prvom eksperimentu, koji je trebao potvrditi navedeno, volonteri su čitali jedan od ukuono dva scenarija - prvi je opisivao tvrtku  Jimmy Dean (bavi se mesnim prerađevinama) kojoj je glasnogovornik bio rabin koji je pak promovirao proizvode od svinjetine (Židovi ne jedu svinjetinu) - u drugom je tvrtka angažirala običnog farmera da joj bude glasnogovornik.

Volonteri su se više smijali u situaciji kad je prekršena neka moralna norma (rabin promovira svinjetinu). U drugim eksperimentima volonteri su čitali različite scenarije koji opisuju bestijalnost i koje su oni sami ocijenili kao odvratne i neprimjerene. Međutim, oni u kojima je bila doza bezazlenosti su im bili zabavni.

McGraw vjeruje da ova pravila humora mogu objasniti utjecaje (čitaj: izazivanje smijeha) dosjetki, šala, slapsticka i svih ostalih oblika komedije. „Smijemo se kad Moe udari Larryja jer znamo da Larry u stvarnosti nije ozlijeđen", dodaje McGraw. „Radi se o kršenju društvenih normi. Nećete udarati ljude, naročito ne prijatelje. Ali to je OK ako nije za stvarno."

17.08.2010. 20:49:00
Novi komentar
nužno
nužno