objavljeno 17.08.2010. 20:49:00
NIJE SMIJEŠNO

Zašto se smijemo grubim šalama

Smiješni scenarij mora drsko kršiti moralne ili društvene norme i istovremeno biti prožet bezazlenošću

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Jeste li se ikada zapitali zašto se uvijek smijemo grubim šalama? Znanstvenici tvrde da je to zato što kršenje moralnih normi često smatramo bezazlenim. Istraživači sa Sveučilišta Colorado-Boulder dokazali da se ljudi smiju odvratnim i neukusnim šalama i smicalicama (uključujući i smrt te nemoralno ponašanje) onda kada ih percipiraju kao nestvarne i bezopasne u smislu da nikoga ne vrijeđaju. Istraživače je predvodio Peter McGraw uz pomoć kolege Caleba Warrena. Oni su definirali tri kriterija na temelju kojih određene stvari i situacije smatramo smiješnima i zabavnima.

Anegdota ili smiješni scenarij mora biti neprimjeren (mora kršiti određene moralne ili društvene norme), bezazlen, odnosno blag i mora se moći izgladiti na neki način. Drugim riječima, mora postojati nekakva vrsta moralnog prijestupa koji izaziva gađenje, ali koji se istovremeno smatra blagim i bezopasnim. Kako bi testirali svoju hipotezu, istraživači su volontere stavili u nekoliko situacija nakon čega su ih nagradili slatkišima, prenosi LiveScience. U prvom eksperimentu, koji je trebao potvrditi navedeno, volonteri su čitali jedan od ukuono dva scenarija - prvi je opisivao tvrtku  Jimmy Dean (bavi se mesnim prerađevinama) kojoj je glasnogovornik bio rabin koji je pak promovirao proizvode od svinjetine (Židovi ne jedu svinjetinu) - u drugom je tvrtka angažirala običnog farmera da joj bude glasnogovornik.

Volonteri su se više smijali u situaciji kad je prekršena neka moralna norma (rabin promovira svinjetinu). U drugim eksperimentima volonteri su čitali različite scenarije koji opisuju bestijalnost i koje su oni sami ocijenili kao odvratne i neprimjerene. Međutim, oni u kojima je bila doza bezazlenosti su im bili zabavni.

McGraw vjeruje da ova pravila humora mogu objasniti utjecaje (čitaj: izazivanje smijeha) dosjetki, šala, slapsticka i svih ostalih oblika komedije. „Smijemo se kad Moe udari Larryja jer znamo da Larry u stvarnosti nije ozlijeđen", dodaje McGraw. „Radi se o kršenju društvenih normi. Nećete udarati ljude, naročito ne prijatelje. Ali to je OK ako nije za stvarno."

17.08.2010. 20:49:00
http://m.metro-portal.hr/zasto-se-smijemo-grubim-salama/46326/