« Život
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
BEZ KONTROLE

Zašto se prejedamo za blagdane?

Bez obzira na to koliko ste pojeli ili koliko sito se osjećate, mogućnost dodatne kriške torte ponekad može biti iskušenje

(Dreamstime)
Više o

glad

,

prejedanje

,

blagdani

,

hormon

Naime, znanstvenici su otkrili zašto neki ljudi žude za slatkom i masnom hranom, iako su puni do grla. Studija je pokazala da tzv. hormon gladi grelin, stimulira mozak da traži visokokaloričnu hranu bez obzira na to koliko smo pojeli.

Ovo otkriće objašnjava zašto se božićni ručak često pretvori u orgiju prejedanja te zašto mnogi svejedno pronađu mjesta za dodatni kolač ili čokoladu iako su siti.

Grelin stimulira mozak na način da nam određena hrana postaje atraktivnija. Također je otkriveno da pojačava osjećaj ugode koji životinje dobivaju preko kokaina ili alkohola. A sada je eksperiment koji je provelo Sveučilište Texas pokazao da grelin potiče ljude da konzumiraju masnu hranu iako su se već najeli.

Dr. Jeffrey Zigman, koautor studije objašnjava: ˝Svima poznata situacija kada želimo jesti iako smo već siti događa se zbog toga jer nam mozak tako nalaže.˝

Istraživači su hormon testirali na miševima. Jednom kad su životinje bile site, testirali su da li preferiraju prostoriju u kojoj se nalazi visokokalorična hrana ili onu u kojoj se nalazi regularna. Kada je miševima dana injekcija grelina, snažno su se odlučili za prvu prostoriju.

30.12.2009. 19:24:25
Novi komentar
nužno
nužno