« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
SAVJETI

Zašto se dobro ustajati rano?

Oni koji se ranije ustaju u većoj su prilici da se ožene/udaju, dok je kod spavača veća šansa da budu usamljeni i depresivni

Ustanite rano i iskoristite dan!
Ustanite rano i iskoristite dan! (Arhiva)
Više o

sreća

,

ranoranioci

,

jutarnji tip

Rano ustajanje ušlo je čak i u narodne poslovice kao dobra stvar, a notorna je činjenica da se na spavače gleda kako na neodgovorne i lijene ljude koji ne mogu ni ustati na vrijeme, kamoli nešto drugo...

Sigurni smo da ste se toga naslušali ako vam je ujutro milo ostati u krevetu koliko god možete, no sada su znanstvenici uspjeli dokazati da onaj tko rano rani, stvarno ima veće šanse ugrabiti sreću.

Naime, rezultati istraživanja pokazali su da ljudi koji se bude u šest sati ili čak ranije imaju 25 posto manji rizik da obole od depresije od "noćnih ptica".  

I ne samo to. Oni koji se ranije ustaju u većoj su prilici da se ožene/udaju, dok je kod spavača veća šansa da budu usamljeni i depresivni. Rizik se povećava ako su pritom i pušači te imaju neuredne navike spavanja, a nerijetko jedno povlači drugo.

S rezultatima ove studije slaže se i ugledna australska psihologinja dr. Bailey Bosch. "Ranim buđenje i ustajanjem dajete sebi priliku da se odmorite od stalnog izvršavanja nečega i žurbe te da jednostavno budete. Osiguravate si vrijeme da budete sami sa sobom i da budete u miru, što pruža dugoročno zadovoljstvo. 

Bosch dodaje i kako nije teško, koliko se isprva čini, postati jutarnji tip.

"Svatko može resetirati svoj unutarnji sat i početi se dizati rano. Tijelo će to jako brzo prihvatiti i veseliti se novoj rutini jer mu je rano ustajanje evolucijski prirođeno, odnosno potpuno prirodno. Rano smo se budili donedavna, sve dok nismo izumili struju i svjetlo", kaže Bosch. 

Što reći osim - počnite se buditi ranije!

20.11.2018. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno