« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina
ZNATE LI?

Zašto rano osijedimo?

Danas se muškarce smatra seksi kad se počnu pojavljivati sijedi zalisci, no što ako prve sijede počnete dobivati već u dvadesetima ili ranim tridesetima?

Sijede su seksi... ili se tako tješimo?
Sijede su seksi... ili se tako tješimo? (Shutterstock)
Više o

sijeda kosa

,

razlozi

Sijeda kosa nekad je bila znak mudrosti, danas se muškarce smatra seksi kad se počnu pojavljivati sijedi zalisci, no što ako prve sijede počnete dobivati već u dvadesetima ili ranim tridesetima?

U tom slučaju moguće je da je neki od ovih 5 faktora utjecao na promjene koje su dovele do gubitka boje kose, pa ako to želite spriječiti - evo na što morate obratiti pažnju. 

Hormonalne promjene - najčešće se događaju kada zakoračite u tridesete i tada ćete primijetiti više sijedih vlasi. 

Manjak nutrijenata - ako je vaša prehrana siromašna nutrijentima i potrebnim vitaminima i mineralima, to može uzrokovati pojavu sijedih vlasi. Za to se može okriviti niska razina vitamina B12.

Pušenje - čak i ako ste pasivni pušači to može utjecati na to da se u vašoj kosi pojave sijede vlasi. Prema istraživanju objavljenom 2013. godine, ljudi koji puše imaju 2.5 puta veće šanse da prerano posijede. Ovo je još jedan razlog zašto biste trebali prestati pušiti.

Stres - ako ste učestalo pod stresom, imate veći rizik da vaša kosa postane sijeda. Pokušajte kontrolirati stresne situacije. 

Zagađenje zraka - toksini iz naše okoline mogu uzrokovati pojavu sijedih vlasi. Razlog tome su slobodni radikali koji oštećuju melanin i ubrzavaju proces sjedenja. 

19.04.2019. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno