« Život
objavljeno prije 5 mjeseci i 8 dana
ZANIMLJIVO

Zašto postajemo sijedi?

Kako starimo, melanociti počinju proizvoditi manje melanina, što uzrokuje postupno smanjenje pigmenta kose

Heh... tako vam je to
Heh... tako vam je to (Arhiva)
Više o

sijeda kosa

,

sjedine

Dobar dio ljudi sijedi i pita se što se, kvragu, događa? Pa evo, ako vas zanima, pokušat ćemo vam objasniti da ne budete zbunjeni ili depresivni zbog toga.

Naime, kosa sijedi, to se događa zbog postupnog opadanja pigmentnih stanica unutar folikula dlake. Prirodna boja naše kose dolazi od melanina, pigmenta koji proizvode specijalizirane stanice zvane melanociti. Ove stanice unose melanin u stanice dlake te određuju njenu prirodnu nijansu, bilo da je plava, smeđa, crna ili crvena.

Kako starimo, melanociti počinju proizvoditi manje melanina, što uzrokuje postupno smanjenje pigmenta kose. S vremenom određeni folikuli dlake potpuno prestaju proizvoditi melanin, što dovodi do rasta sijede ili bijele kose.

Znači, imamo 6 faktora da postanete sijedi...

Genetika - kada ćemo i kojim tempom sijedjeti, uvelike određuje naša genetika. Određeni geni odgovorni su za regulaciju proizvodnje melanina. Varijacije u tim genima mogu utjecati na količinu melanina koju tijelo proizvodi i na brzinu opadanja pigmentnih stanica u folikulima dlake kako vrijeme prolazi. Etnička pripadnost također igra ulogu u ovoj genetskoj predispoziciji. Na primjer, osobe sa svjetlijim tonovima kože često sijede ranije od onih s tamnijim tonovima kože, zbog razlika u proizvodnji melanina.

Izloženost zagađivačima - zagađivači, kao što su emisije iz vozila, industrijski zagađivači, teški metali i određene kemikalije, mogu generirati oksidativni stres u tijelu, što može oštetiti melanocite. Produljena izloženost zagađivačima može utjecati na sposobnost stanica da proizvode melanin. Kao rezultat toga, kosa može prerano posijediti ili izgubiti svoj prirodni pigment.

Medicinska stanja - i određena medicinska stanja mogu utjecati na pigmentaciju kose: spomenimo vitiligo, autoimune poremećaje i poremećaje štitnjače.

Nutritivni nedostaci - održavanje uravnotežene prehrane, bogate esencijalnim hranjivim tvarima, ključno je za cjelokupno zdravlje, uključujući zdravlje vaše kose. Određene hranjive tvari igraju bitnu ulogu u proizvodnji melanina, pigmenta odgovornog za boju kose. Na primjer, nedostatak vitamina poput B12, D i E te minerala poput bakra i željeza može utjecati na proizvodnju melanina i cjelokupno zdravlje kose. Kada tijelu nedostaju ove vitalne hranjive tvari, to može utjecati na zdravlje i funkciju folikula dlake, potencijalno dovodeći do promjena u boji kose.

Pušenje - kemikalije prisutne u cigaretama i toksini koje ispuštaju mogu imati štetne učinke na tijelo, uključujući folikule dlake i proizvodnju melanina. Štetne komponente u duhanskom dimu potencijalno mogu uzrokovati oksidativni stres koji oštećuje stanice. On može poremetiti normalno funkcioniranje melanocita, što dovodi do smanjenja proizvodnje melanina i ranije pojave sijede kose.

Stres - stres ne uzrokuje izravno pojavu sijedih, ali dugotrajni stres može ubrzati taj proces. Kada smo pod stresom, tijelo oslobađa hormone poput kortizola koji, kada se proizvode u prekomjernoj količini tijekom duljeg razdoblja, mogu utjecati na normalne funkcije tijela. Studije pokazuju da bi stres mogao poremetiti matične stanice melanocita koje igraju ulogu u proizvodnji pigmenta kose. Ovaj poremećaj potencijalno može smanjiti proizvodnju melanina, što može izazvati preranu pojavu sijedih.

Zanimljivo je da kosa zapravo ne sijedi; raste tako iz korijena. Dakle, kada primijetite sijede vlasi, to je zato što novi folikuli kose proizvode kosu bez pigmenta.

Unatoč popularnom vjerovanju da će čupanje jedne sijede vlasi uzrokovati da na njenom mjestu izraste nekoliko drugih, to je mit. Sijede vlasi najbolje je ostaviti na miru jer neprestano čupanje može oštetiti folikule dlake.

22.11.2023. 11:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    22.11.2023. 16:11
    genetika netko p rije sijedio netko poslije
Novi komentar
nužno
nužno