« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
ZNATE LI?

Zašto odgađamo stvari?

Znanstvenici su analizirali mozgove 264 ispitanika te došli do zanimljivog otkrića kojm su uspjeli razmrsiti neke stvari o našem mozgu

Radite ili...?
Radite ili...? (Arhiva)
Više o

odgađanje

Jeste li skloni beskonačnom odgađanju i najmanjih obaveza i rješavanju stvari u zadnji trenutak? Ako jeste, zanimat će vas rezultati studije nedavno objavljene u časopisu Psychological Science. Štoviše, prestat ćete se okrivljavati zbog ove ružne navike.

Znanstvenici sa Sveučilišta Ruhr Universitet Bochum su otkrili da na odugovlačenje utječu dva područja u mozgu - amigdala koja procesuira naše osjećaje i upravlja motivacijom te dorzalni prednji cingularni korteks koji koristi informacije amigdale i na temelju njih odlučuje koje će radnje tijelo poduzeti. 

Dorzalni prednji cingularni korteks je odgovoran za odgađanje. Znanstvenici su analizirali mozgove 264 ispitanika te su otkrili da osobe koje su sklone odgađanju imaju veću amigdalu i slabiju vezu između amigdale i dorzalnog prednjeg cingularnog korteksa.

"Osobe s većom amigdalom sklone su oklijevati i odgađati stvari, a slabija veza između amigdale i dorzalnog prednjeg cingularnog korteksa rezultira time da su manje sposobni razlučiti distrakcije", objašnjava voditelj studije Erhan Genc.

Kao što vidite, zaista ne možete sebe okrivljavati zbog toga što u posljednji trenutak plaćate račune. Kriva je vaša amigdala. 

20.06.2020. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno