« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
SAVJETI

Zašto ne treba prepeći kruh ili krumpire?

Ako se pripremaju na visokim temperaturama namirnice bogate škrobom poput krumpira i kruha mogu dovesti do proizvodnje visoke razine spoj koji se zove akrilamid

tost 3 stupnja + toster na 216 sekundi + maslac = savršeni zalogajčeg
tost 3 stupnja + toster na 216 sekundi + maslac = savršeni zalogajčeg (Arhiva)
Više o

tost

,

krumpiri

Agencija za prehrambene standarde u Ujedinjenom Kraljevstvu pokrenula je u ponedjeljak peticiju kojom žele upozoriti na rizike povezane s konzumacijom zagorenog tosta, prepečenih krumpira i drugih namirnica bogatih škrobom koje se pripremaju na viskom temperaturama, piše CNN.

Kampanja se bazira na dokazima studija koje su 2002. godine provedene na životinjama, ali se povezanost između raka i konzumacije zapečenog tosta i prepečenih krumpira mora još provesti na ljudima. Neki stručnjaci navode kako drugi faktori poput pušenja i pretilosti ipak predstavljaju veći rizik.

U čemu je točno problem?

U čemu je točno problem s prekuhanom hranom bogatom škrobom? Ranije studije provedene na miševima pokazale su kako su visoke razine spoja koji se zove akrilamid dovele do povećanog rizika od raka.

Akrilamid je spoj zbog kojega kruh i krumpiri dobivaju zlaćanu boju kada ih pečemo ili tostiramo. Sastoji se od monosaharida (jednostavnih molekula šećera), poput glukoze, koje potom reagiraju s aminokiselinama (poznate i kao asparagin) ako se pripremaju na temperaturi višoj od 120 stupnjeva.

Asparagin se prirodno nalazi u hrani bogatoj škrobom. Ako se kuha predugo, taj tipa hrane mijenja boju - prvo u zlatnu, potom u smeđu i na kraju u crnu, navodi CNN. U tom procesu proizvode više akrilamida što dovodi do povećanja rizika od raka.

Veza povećanog rizika od raka i konzumacije zagorenih namirnica bogatih škrobom kod ljudi nije dokazana, ali stručnjaci tvrde kako nitko svjesno neće ljude izlagati konzumaciji povećanih razina akrilamida.

Međutim, ono na što možete obratiti pozornost, a i što kampanja navodi, je da se zdravo i uravnoteženo hranite te da izbjegavate konzumaciju zagorene hrane i slijedite upute za pripremu navedenu na proizvodima koje kupite.

16.07.2020. 11:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    16.07.2020. 20:33
    nisam znao da j tako opasno:o
  2. avatar
    Cranberry
    17.07.2020. 14:18
    Uh ni ja ništa prepečeno nije zdravo
  3. avatar
    armando
    17.07.2020. 17:30
    da to nikako uh pusaaaaaaa
Novi komentar
nužno
nužno