« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
KMEE

Zašto nam plač beba ne da spavati

Zvuk plača bebe aktivira centar u mozgu koji nam jednostavno ne dozvoljava da ga ignoriramo

Znate onaj zvuk koji vam probija mozak?
Znate onaj zvuk koji vam probija mozak? (Arhiva)
Više o

beba

,

dječji plač

,

plač

,

umirivanje bebe

Shemu znate svi, taman ste se lijepo namjestili, zatvorili oči i krenuli tonuti u san kao ono - kmee iz susjedne sobe, stana ili kuće. I ode san s očiju kao da ga nikad nije bilo blizu. Znanstvenici s Oxforda odlučili su potražiti odgovor na pitanje zašto ne možemo zaspati kad beba plače, pa makar bila i tuđa.

Odgovor je jednostavan - naš je mozak razvio tjelesni odgovor na buku kako bismo mogli brže reagirati i spasiti svoje mladunče, tj. bebu, a to je navala osjećaja koji su puno jači od onih koje doživljavamo kad plaču odrasli.

Zvuk plača bebe aktivira centar u mozgu koji nam jednostavno ne dozvoljava da ga ignoriramo, pa upravo zbog toga ne možemo zaspati dok ne prestane.

Znanstveni dokaz su skenovi mozga roditeljima dok su slušali cviljenje psa, mijaukanje mačke ili dječji plač. Čim bi začuli bebin plač, povećala se aktivnost mozga u dvije regije zadužene za osjećaje.

Na žalost, nisu nam ponudili i odgovor kako ignorirati plač bebe koja nije naša i koju ne možemo umiriti da bi mogli nastaviti spavati u miru.

18.10.2012. 17:31:24
Novi komentar
nužno
nužno