« Život
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
HE HE

Zašto muškarci kleče pred ženama?

Prema nekim povijesnim izvorima, klečanje tijekom same prosidbe prvi put je zabilježeno početkom 19. stoljeća

Relativno nov običaj...
Relativno nov običaj... (Shutterstock)
Više o

prosidba

,

običaji

,

klečanje

Klečanje na jednom koljenu prilikom prosidbe smatra se zapravo prilično modernim običajem, jer se pojavilo tek krajem srednjeg vijeka, i to među bogatijim slojevima, dok su srednji i niži slojevi stanovništva bili bitno manje romantični prema našim standardima. 

U ta su doba brakovi obično bili unaprijed dogovoreni bez prisutstva budućih mladenaca pa nije ni bilo potrebe za prosidbom, a ako bi muškarac i žena bili prisutni prilikom dogovora obično bi sjedili ili stajali.

Međutim, u slučajevima kada nije bilo takvih uplitanja u tuđe ljubavne živote, muškarci su ponekad godinama udvarali ženama u koje su bili zaljubljeni. Osvajali su ih na razne načine, posvećivali ih svoja herojska djela, pisali pjesme. 

Odabranicu svog srca smatrali su superiornom ne samo drugima nego i sebi pa bi često kleknuli pred njom.

Čin klečanja tada je općenito simbolizirao poniznost, uslužnost i podređenost, a u ljubavnom kontekstu muškarci bi klečanjem izražavali svoje poštovanje i potpunu predaju ženi koju vole.

Fizički kontakt često je bio nemoguć pa bi prošli bi mjeseci ili godine prije prvog držanja za ruke, a kamoli poljupca pa je klečanje ponekad bila jedina fizička demonstracija odanosti i ljubavi.

Prema nekim povijesnim izvorima, klečanje tijekom same prosidbe prvi put je zabilježeno početkom 19. stoljeća.

Jeste li vi kleknuli?

16.10.2018. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno