« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
MLJAC

Zašto jesti tikvicu kao tjesteninu?

Tikvica je zapravo izuzetno dobra zamjena za klasičnu tjesteninu, a jednom kad isprobate, teško ćete se vratiti natrag...

Isprobajte, genijalno je!
Isprobajte, genijalno je! (Arhiva)
Više o

tikvice

,

tjestenina

Volite tjesteninu? Nije dobra za vas jer se debljate ili imate problema s glutenom? Rješenje je na dohvat ruke - tikvice!

Evo tri razloga zašto je tikvica idealna zamjena za klasičnu tjesteninu:

Bogatstvo vitamina - tikvice su bogate vitaminima A, C, B6 i raznim antioksidansima. Samo dvije porcije dovoljne su da se zadovolji gotovo 15 posto dnevne potrebe za vlaknima. Vitamin A pomladit će vašu kožu i ubrzati proizvodnju kolagena, a vitamin B6 održat će vašu energiju na razini. 

Malo kalorija - ljude posebno privlači ovaj način konzumiranja tikvica jer imaju malo kalorija u usporedbi s tjesteninom napravljenom od brašna i žitarica. Možete pojesti i do 5 porcija više tikvice, a tek ćete tada dostići isti broj kalorija kao što unesete pravom tjesteninom. 

Niski udio ugljikohidrata - sve vrste tikve pa tako i zelene tikvice imaju mali broj kalorija, ali i puno manje ugljikohidrata i prirodnih šećera u usporedbi s drugim povrćem, a posebice s tjesteninom. Samim time imaju niži glikemijski indeks, a to je odlično za osobe koje žele održati stabilne razine šećera u krvi. Nizak udio UH razlog je zašto mnogi ljudi žele probati 'zoodle' pa česta namirnica na meniju za ketogenu dijetu. 

22.02.2019. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno