« Ekosfera
objavljeno prije 9 mjeseci i 20 dana
MA DA?

Zašto je toplinski val nazvan Lucifer

Regionalni i svjetski mediji posljednjih par godina pišu o izrazito visokim temperaturama ljeti, a većina za toplinski val koristi naziv "Lucifer"

Ehhh
Ehhh (Arhiva)
Više o

toplinski val

,

Lucifer

Lucifer... nezgodno ime, jel'da? Nitko ga ne voli, pa nije ni čudo da se tako u zadnje vrijeme zove toplinski val. No, zašto je tome tako?

U meteorologiji ne postoji pravilo da se ovakvim pojavama daju službeni nazivi. Nazivi se daju tropskim ciklonima koji pušu brzinom od 300 kilometara na sat i to se radi zadnjih 70-80 godina. Postoji čak i popis unaprijed određenih naziva za takve pojave, koji se službeno daju prema redoslijedu predviđanja i pojavljivanja tropskih ciklona.

Većina službenih državnih meteoroloških službi to ne čini. Njemački servis, doduše, ponekad na web stranici objavi natječaj za sponzoriranje određenih meteoroloških pojava, ali ostali to ne čine. Ima i privatnih meteoroloških službi i amatera koji su zaljubljenici u meteorologiju i prirodu koji vole stvarati senzacije, ali službeno se za izvantropske ciklone ili anticiklone, kao što je ova s ​​visokim tlakom i toplim zrakom, ne određuju imena.

Ali, kad nečemu date ovakvo ime, sigurno će se zakačiti za njega....

13.07.2023. 11:39:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    13.07.2023. 18:29
    vruc kao pakao hih
Novi komentar
nužno
nužno